Начало Справочник Здравни институции и организации Съюз на глухите в България

Съюз на глухите в България

Пациентски организации

Съюз на глухите в България - изображение

Съюзът на глухите в България (СГБ) е национално представена, неправителствена организация на лицата с увреден слух. Тя упражнява дейности, които са в полза на обществото. Базисната цел на съюза е свързана с отстояването и защитата на интересите на всички слуховоувредени граждани пред държавни, административни, общински и други организации в страната и чужбина. Също така осигурява и подпомага индивидуално или групово социалното, трудовото, медицинското и културното рехабилитиране на лицата с увреден слух. Съюзът оказва съдействие на обществото и структурите му за възприемането на слуховоувредените като равноправни и равнопоставени членове.

СГБ има приблизително 7653 членове, които са организирани в 12 районни организации в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Хасково, Ямбол, Дупница, Русе, Стара Загора, Горна Оряховица и Шумен, като основните първични организации наброяват общо 74, от тях градски са 22, производствените са 9, териториални са 42. Съюзът на глухите в България гарантира дейностите по рехабилитирането и социалното интегриране на хората със слухови увреждания, грижи се за тяхното социално развитие, подпомага образованието и духовното им израстване. Съюзът осъществява многостранни организационни, културни, издателски и туристически дейности. Благодарение на неговата издръжка функционира единствения за България Център, осигуряващ рехабилитирането на слуха и говора на децата да 3 годишна възраст.

СГБ членува в Световната федерация на глухите, осъществява тясно сътрудничество благодарение на всички сродни организации на Балканите и в Европа. Той е и основен учредител на Националния съвет на организациите, основани от хората с увреждания. В този състав са включени и десет национални неправителствени организации на инвалиди. Освен в тази федерация, СГБ членува в Европейския съюз на глухите и в Международния комитет за тих шах.

Съюзът упражнява собствена стопанска дейност и притежава 13 отделни търговски дружества "Тих труд" в градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Хасково, Ямбол, Дупница, Русе, Стара Загора, Горна Оряховица, Шумен и Лом. Базисните производства към тях са свързани с шивашка конфекция, трикотаж, преработка на различни пластмаси, полиграфически услуги, картонени опаковки, мебели, дюшеци, бояджийство за строителството.
От януари 1999 г. Съюзът на глухите в България създава 14-то дружество, наречено "Тишина" ЕООД, упражняващо туристически услуги. В него се включват четири основни бази в Приморско, Родопите, ваканционно селище "Албатрос" и "Рилски манастир".

Социалната политика на СГБ осигурява значителни придобивки за съюзните членове. Немалка част от тях притежават имат лични жилища, като особена грижа съюзът полага за всички социално слаби членове.
СГБ получава лиценз за разкриването на Професионален център за обучение към СГБ. Благодарение на него младите хора и техните по-възрастни колеги, които нямат професионални умения, ще получат възможност да се обучават по 10 различни специално адаптирани за тях професии. Нужно е всички желаещи да бъдат обучени и да се запишат в дирекциите "Бюро по труда", за да получат съответните ваучери, с които се заплаща обучението в центъра.

Стратегията на СГБ се диктува най-често от новите условия в страната. Ръководните органи на съюза полагат непрекънати усилия, за да докажат на обществото, че лицата със слухови увреждания могат да бъдат полезни. То активно изисква от всички зачитането на правата им, пълен достъп до информация, общуване чрез съвременните технически средства, ратификация на Конвенцията на ООН за равнопоставеност на лицата, имащи увреждания, за справедливост в социалното законодателство.


Адрес: гр. София, ул. "Денкооглу" № 12–14
Телефон: 02 980 4778; 02 987 3663
E-mail: sgb.cs@ibn.bg
Сайт: www.sgbbg.com

5.0, 1 глас

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Социални грижиАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиЛайфстайлЛеченияОбразованиеАнкетиНовиниЗаболявания (МКБ)Здравни съветиХранене при...СнимкиФизиологияИнтервютаИсторияИзследванияСпортНормативни актовеБотаника