Начало Справочник Здравни институции и организации Асоциация на родителите на деца с увреден слух

Асоциация на родителите на деца с увреден слух

Пациентски организации

Асоциация на родителите на деца с увреден слух - изображение

Асоциацията представлява юридическо лице с нестопанска цел, изпълняващо общественополезни дейности в съгласие с чл. 2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Има възможност да бъде изписвано в превод на чужд език Association of Parents of Hearing Impaired Children, както в цялостно, така и във вид на абревиатура APHIC.

Сдружението "Асоциация на родителите на деца с увреден слух" (АРДУС) е основано през 1992 г. в София. Възниква в следствие на нарастващите потребности на родителите на децата с увреден слух да споделят своите проблеми и да издирват нови начини и подходи, за да постигнат по-добро интегриране на децата си сред останалите деца от съответстващите им възрастови групи. Основна част от групите дейности, осъществяващи се благодарение на сдружението имат насоченост именно към подпомагане на децата, имащи увреден слух чрез рехабилитиране на слуха и говора, организация на обучения, посещения на културни мероприятия, стимулиране на децата към посещаване в масови училища за по-бързо интегриране.

Управителният съвет на АРДУС е съставен от пет души: Венета Василева –председател, Стоян Николов – заместник-председател, Мария Михайлова – секретар и членове – Венелин Иванов и Емилия Нанкова.

Въпреки трудното начало, с течение на времето асоциацията привлича вниманието на немалко държавни институции и организации.

През 1993 г. България се приема за асоцииран и пълноправен член на Европейската федерация на родителите на деца с увреден слух (FEPEDA) и получава покана за участие в нейните ежегодни сбирки.

FEPEDA е основана през 1990 г. в Люксембург. Представлява неправителствена организация, която представлява родителските организации на децата с увреден слух на европейско ниво. В нея участват българските асоциации, малки групи и физически лица от Европейския съюз, Централна и Южна Европа.

Базисна цел на организацията е да подкрепя развитието на българските асоциации на родителите на деца с увреден слух. От 1990 г. FEPEDA организира срещи между семейства, на които желаещите европейски родители биха могли да обменят опит в разнообразни области, представляващи общ интерес: ниво на образованост, технологично развитие, социални услуги, законодателни промени.

Във FEPEDA вземат участие 29 европейски държави. Годишните срещи на тази организация се провеждат в различни страни.

Заедно със срещите между родителите се осъществяват и такива на деца и младежи от Европа. Младежите вземат участие в разнообразни обсъждания по различни теми, в мероприятия със спортен или културен характер.

Българската АРДУС е пълноправен член на FEPEDA от юли 1993 год. След присъединяването на България към ЕС, българската асоциация става хабилитиран член, имащ право на глас.

FEPEDA е разработила европейска Харта за сътрудничество между родителите и професионалистите в областта на образованието на деца, имащи слухови увреждания.

Реализирани проекти

"Развитие на умения за взаимопомощ между родители на деца с увреден слух с цел оцеляване и излизане от социална изолация" – 1997 г., Фондация "Развитие на гражданското общество".

"Интегрирано обучение на деца с увреден слух в общообразователните училища" – 1998 г., фонд "Рехалибитация и социална интеграция".

"Ранна рехабилитация на деца с аномалии в слуховия анализатор" – 1998 г., фондация "Отворено общество".

"Работни срещи по музикотерапия и игротерапия" – 2000 г., фондация "Отворено общество".

"Извънучилищните дейности – алтернативна форма за достъп до образованието на хората с увреждания в интегрирана среда" – 2001г. , фондация "Отворено общество".

"Семейна падкрепа и социална среда" - SIGNAEUROPA IV - 24-31 юли 2006 г., Международен проект: - Програма Младеж.

"Базисни Умения за преквалификация и реализация на пазара на труда на хора с убреден слух" - БУКВАР - Агенция на хората с увреждания, 2007г.

"Нови начини за рехабилитация на тежкочуващи деца с кохлеарни имплантати" - Партньор по проект на Столична община, 2007-2008г.

АРДУС се признава за национална представителна неправителствена организация благодарение на решение №1149/17.10.1996 г. от Министерски съвет. Сдружение "Асоциация на родителите на деца с увреден слух" също се признава за Национално представена неправителствена организация. В резултат на това АРДУС получава статут на основен член на Националния съвет по рехабилитацията и социалната интеграция, получава и право на ежегодни субсидии от националния бюджет.

"Асоциация на родителите на деца с увреден слух" се определеля като юридическо лице, което е с нестопанска цел, изпълняващо общественополезни дейности.

АРДУС е официален член на:

1. FEPEDA – Европейската федерация на родителите на деца с увреден слух;

2. Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет;

3. Националния съвет на хората с Увреждания в България, член на Европейския форум на хората с увреждания.


Адрес: гр. София, ул. "Иван Денкоглу" № 12-14
Телефон: 02 987 2646; 0886 551759 - Мария Кръстева - председател
E-mail: info@ardusbg.com
Сайт: http://www.ardusbg.com/

5.0, 1 глас

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

ОбразованиеНовиниЛеченияСоциални грижиЛюбопитноАнкетиЛайфстайлНормативни актовеЗдравни съветиСнимкиПсихологияАлт. медицинаХранене при...Спорт и туризъмКлинични пътекиФизиологияИнтервютаИсторияИзследванияСпортБотаникаРецептиТестовеЗаведенияСпециалисти