НАРЕДБА № 4 от 3.02.2015 г. за изискванията към използване на добавки в храните
Наредби
НАРЕДБА № 4 от 3.02.2015 г. за изискванията към използване на добавки в храните
Издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 12 от 13.02.2015 г., в сила от 13.02.2015 г., изм. и доп., бр. 11 от 2.02.2018 г., в сила от 2.02.2018 г.
Чл. 1. С тази наредба се определят изискванията към използване на добавки в храните в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно добавките в храните (ОВ, L 354, 31.12.2008 г.), наричан по-нататък „Регламент (ЕО) № 1333/2008“.
Чл. 2. По смисъла на тази наредба не са добавки в храните веществата, посочени в чл. 3, параграф 2, буква "а" на Регламент (ЕО) № 1333/2008.
Чл. 3. (Изм. – ДВ, бр. 11 от 2018 г., в сила от 2.02.2018 г.) Списъкът на добавките в храните, одобрени за употреба в храни, и условията за тяхната употреба са посочени в приложение II към Регламент (ЕО) № 1333/2008.
Чл. 4. (Изм. – ДВ, бр. 11 от 2018 г., в сила от 2.02.2018 г.) Списъкът на добавките в храните, включително носители, одобрени за използване в добавки в храните, ензими в храните, ароматизанти в храните и хранителни вещества, и условията за тяхната употреба са посочени в приложение III към Регламент (ЕО) № 1333/2008.
Чл. 4а. (Нов – ДВ, бр. 11 от 2018 г., в сила от 2.02.2018 г.) Спецификациите на добавките в храните, свързани по-специално с произхода, с критериите за чистота и с всяка друга необходима информация, са посочени в Регламент (ЕС) № 231/2012 на Комисията от 9 март 2012 г. за определяне на спецификации на добавките в храните, включени в списъците в приложения II и III към Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета (ОВ, L 83, 22.03.2012 г.).
Чл. 5. Добавките в храни, които не са предназначени за продажба на крайния потребител, трябва да са етикетирани съгласно изискванията, определени в чл. 21 и 22 на Регламент (ЕО) № 1333/2008.
Чл. 6. Добавките в храни, които са предназначени за продажба на крайния потребител, трябва да са етикетирани съгласно изискванията, определени в чл. 23 на Регламент (ЕО) № 1333/2008.
Чл. 7. При етикетирането на добавки в храните, предназначени за продажба на територията на Република България, информацията по чл. 21 – 24 на Регламент (ЕО) № 1333/2008 се представя на български език. Допуска се данните на етикета освен на български език да бъдат обявени и на други езици.
Чл. 8. Забранява се пускането на пазара на добавка в храната или храна, съдържаща такава добавка в храна, употребата на която не отговаря на изискванията на Регламент (ЕО) № 1333/2008 и на тази наредба.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. За целите на наредбата се прилагат определенията от регламентите по § 2.
§ 2. С наредбата се осигурява прилагането на:
1. Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно добавките в храните.
2. (Изм. – ДВ, бр. 11 от 2018 г., в сила от 2.02.2018 г.) Регламент (ЕС) № 231/2012 на Комисията от 9 март 2012 г. за определяне на спецификации на добавките в храните, включени в списъците в приложения II и III към Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета.
3. (Отм. – ДВ, бр. 11 от 2018 г., в сила от 2.02.2018 г.).
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 3. (1) Храни, пуснати на пазара или етикетирани преди 20 януари 2010 г., които не съответстват на разпоредбите на член 22, параграф 1, буква "и" и параграф 4 от Регламент (ЕО) № 1333/2008, могат да бъдат предлагани на пазара до изтичане на минималния срок на трайност или годност.
(2) Храни, пуснати на пазара или етикетирани преди 20 юли 2010 г., които не съответстват на разпоредбите на член 24 от Регламент (ЕО) № 1333/2008, могат да бъдат пускани на пазара до изтичане на минималния срок на трайност или годност.
§ 4. (Изм. – ДВ, бр. 11 от 2018 г., в сила от 2.02.2018 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 6, ал. 2 от Закона за храните и е съгласувана с министъра на икономиката и министъра на земеделието, храните и горите.
§ 5. Тази наредба отменя Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (обн., ДВ, бр. 44 от 2002 г.; изм. бр. 3 от 2005 г., бр. 70 от 2007 г., бр. 45 от 2008 г., бр. 46 от 2010 г. и бр. 39 от 2011 г.).
§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.
- НАРЕДБА за изменение и допълнение на Наредба № 21 от 2002г. за специфичните критерии и изисквания за чистотата на добавките, предназначени за влагане в храни (ДВ, БР. 26 ОТ 2010 Г.)
- НАРЕДБА за изменение и допълнение на Наредба № 21 от 2002 г. за специфичните критерии и изисквания за чистота на добавките, предназначени за влагане в храни (обн., ДВ, бр. 104 от 2002 г.; изм., бр. 61 от 2004 г., бр. 43 от 2005 г., бр. 24 и 58 от 2007 г.
- НАРЕДБА № 36 ОТ 6 АВГУСТ 2010 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "ОЧНИ БОЛЕСТИ"
- НАРЕДБА № 2 от 23.01.2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
Свързани продукти
НАТРИЕВ БЕНЗОAT 50 гр. ГАЛЕН ФАРМА
ТАЛОДЕРМА НАТРИЕВ БЕНЗОАТ 30 г
НовСТАБИЛИЗАТОР ЗА ГЛЕЗЕН ТИП " ШАРНИР " 3108 , размери S , M , L , XL
Безплатна доставка за България!СТАБИЛИЗАТОР ЗА ПАТЕЛА 2321 OPPO
ОРТОТЕХ РАМЕНЕН СТАБИЛИЗАТОР ЛАЙТ M 20105
СТАБИЛИЗАТОР ЗА КИТКА/ПАЛЕЦ С МЕТАЛНА ОРТЕЗА ЗА ПАЛЕЦА 1089 размери S , M , L , XL
Файлове за сваляне към НОРМАТИВНИЯТ АКТ
Свързани статии
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- E220 Серен диоксид
- E621 Мононатриев глутамат
- E339 Натриеви фосфати
- E1201 Поливинилпиролидон
- Щипка какао в кафето – вълшебната комбинация за изумителна тренировка
- E216 Пропил р-хидрокси бензоат
- E283 Калиев пропионат
- Добавки в помощ на щитовидната жлеза
Коментари към НАРЕДБА № 4 от 3.02.2015 г. за изискванията към използване на добавки в храните