НАРЕДБА № 2 от 23.01.2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
Наредби
НАРЕДБА № 2 от 23.01.2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
Издадена от министъра на здравеопазването и министъра на околната среда и водите, обн., ДВ, бр. 13 от 8.02.2008 г., в сила от 8.02.2008 г., изм. и доп., бр. 86 от 3.10.2008 г., в сила от 1.01.2010 г., бр. 62 от 10.08.2010 г., в сила от 10.08.2010 г., бр. 44 от 10.06.2011 г., в сила от 10.06.2011 г., бр. 2 от 6.01.2012 г., в сила от 6.01.2012 г., доп., бр. 25 от 27.03.2012 г., в сила от 27.03.2012 г., изм. и доп., бр. 72 от 16.08.2013 г., в сила от 16.08.2013 г.
Раздел I
Общи положения
Чл. 1. (1) (Предишен текст на чл. 1 - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) С тази наредба се определят:
1. (изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) изискванията към материалите и предметите, включително активните и интелигентните материали и предмети от пластмаси и предназначени за контакт с храни, наричани по-нататък "материали и предмети";
2. (отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.);
3. чистотата на субстанциите и специфичните условия за използването им;
4. допустимите нива на миграция на нискомолекулни вещества от материалите и предметите във или върху храните, с които те влизат в контакт;
5. правилата за извършване на контрол върху материалите и предметите, както и на субстанциите, от които са направени;
6. начинът за етикетиране и обозначаване на материалите и предметите, както и необходимата информация, която трябва да ги съпровожда при предлагане на пазара;
7. редът за извършване на официален контрол върху материалите и предметите.
(2) (Нова - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Специфичните изисквания към производството и предлагането на пазара на материали и предмети от пластмаси са определени в Регламент (ЕС) № 10/2011 на Комисията от 14 януари 2011 г. относно материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (OB, L 12, 15.1.2011 г.).
Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Изискванията по наредбата се прилагат за материалите и предметите от пластмаси, обособени в категориите по чл. 2, параграф 1 на Регламент (ЕС) № 10/2011.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(3) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 3. Наредбата не се прилага към материалите и предметите, посочени в букви "а", "б" и "в" на чл. 1, параграф 3 на Регламент (ЕО) № 1935/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни, и за отмяна на Директиви 80/590/ЕИО и 89/109/ЕИО (ОВ L 338, 13.11.2004).
Раздел II
Разрешени субстанции за производство на материали и предмети от пластмаси
Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 31.12.2015 г.) Само веществата от Списъка на Съюза на разрешените вещества, установен с Регламент (ЕС) № 10/2011, и при спазване на определените в него условия могат да бъдат използвани целенасочено в производството на слоеве от пластмаси на материали и предмети от пластмаси.
Чл. 5. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 6. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 7. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 8. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 9. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 10. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 11. (1) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(2) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) При предлагане на пазара, с изключение на етап търговия на дребно, материалите и предметите, предназначени да бъдат поставени в контакт с храни, които съдържат добавки, разрешени съгласно Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (ДВ, бр. 44 от 2002 г.) или разрешени като ароматични вещества съгласно Наредба № 15 от 2002 г. за изискванията към използване на ароматизанти в храните (ДВ, бр. 70 от 2002 г.), се придружават от писмена декларация за съответствие по чл. 16 от Регламент (ЕО) № 1935/2004 и разпоредбите на Глава IV на Регламент (ЕС) № 10/2011.
Чл. 12. (1) Не се разрешават производството, вносът, продажбата или употребата с храни на материал или предмет, който не съответства на изискванията по чл. 3 и 4 на Регламент (ЕО) 1895/2005 за ограничаване употребата на определени епоксидни производни, използвани за производство на материали и предмети, предназначени за контакт с храни.
(2) Не се разрешава производството на материали и предмети по начин, който не съответства на изискванията, посочени по чл. 2 на Регламент (ЕО) 1895/2005.
(3) Не се разрешават вносът, продажбата или употребата с храни на материал или предмет, който е произведен по начин, който не съответства на изискванията по чл. 2 на Регламент (ЕО) 1895/2005.
Раздел III
Допустими граници на миграция
Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Не се разрешава от материалите и предметите да се отдават съставни вещества в храните в нарушение на общите ограничения и границите на специфична миграция, определени в Регламент (ЕС) № 10/2011.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(3) Допустимата граница на обща миграция е винаги 60 mg/kg за материали и предмети, предназначени да бъдат в контакт или вече са в контакт с храни за кърмачета и малки деца, включително млека за кърмачета, както са определени в Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета, приета с ПМС № 149 от 2001 г. (ДВ, бр. 57 от 2001 г.) и Наредбата за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца, приета с ПМС № 66 от 2003 г. (ДВ, бр. 27 от 2003 г.).
Чл. 14. (1) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(2) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(3) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(4) Границите на специфична миграция се изразяват винаги в милиграми вещество на килограм храна (mg/kg) за материалите и предметите от пластмаси, предназначени да влязат в контакт или които са в контакт с храни за кърмачета и малки деца, както са определени в Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета, приета с ПМС № 149 от 2001 г. , и Наредбата за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца, приета с ПМС № 66 от 2003 г.
Чл. 15. Границите на специфична миграция на BADGE и определени негови деривати, посочени в Приложение I на Регламент (ЕО) 1895/2005, се изразяват в милиграми на квадратен дециметър от площта на материала или предмета (mg/dm2), в случаите на материали или предмети, посочени в чл. 14, ал. 2 .
Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Многослойните материали и предмети от пластмаси трябва да отговарят на специфичните изисквания, определени в Глава III на Регламент (ЕС) № 10/2011.
Чл. 17. (1) Пределно допустимото количество винилхлорид в готови материали и предмети, произведени от полимери или съполимери на винилхлорида, е 1 милиграм винилхлорид на 1 килограм готов материал и предмет (1 mg/kg).
(2) Пределно допустимото количество винилхлорид, преминало от материали и предмети по ал. 1 във/върху храните, е 0,01 милиграма винилхлорид на 1 килограм храна (0,01 mg/kg).
Чл. 18. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Раздел IV
Правила за извършване на контрол върху материалите и предметите
Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Съответствието на материалите и предметите с нормите, определени в Регламент (ЕС) № 10/2011, се установява въз основа на резултатите, получени от органолептични изследвания и анализи за определяне на обща и специфична миграция.
Чл. 20. Органолептичните изследвания на материалите и предметите се извършват съгласно правилата, посочени в приложение № 6.
Чл. 21. (1) На анализ за определяне на обща и специфична миграция се подлагат материали и предмети, които не са показали отклонения при направените органолептични изследвания.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Анализите по ал. 1 се извършват съгласно условията и правилата, посочени в Регламент (ЕС) № 10/2011 и приложение № 9.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(4) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(5) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(6) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
(7) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 22. Изпитването за миграция на BADGE и определени негови деривати се извършва съгласно изискванията по тази наредба.
Чл. 23. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Резултатите от изпитването на миграция се изразяват в единиците, определени във и при спазване на изискванията на чл. 17 на Регламент (ЕС) № 10/2011.
Раздел V
Официален контрол
Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) При предлагане на пазара, с изключение на етапа търговия на дребно, материалите и предметите от пластмаси, както и веществата, предназначени за производство на такива материали и предмети, се придружават от писмена декларация за съответствие по чл. 16 от Регламент (ЕО) № 1935/2004 и Глава IV на Регламент (ЕС) № 10/2011.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Декларацията по ал. 1 се изготвя от лицето, което отговаря за осигуряване на изпълнението на изискванията на Регламент (ЕО) № 1935/2004 и Регламент (ЕС) № 10/2011 в рамките на предприятието, което контролира.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
Чл. 26. Компетентните органи по чл. 28, ал. 1 от Закона за храните извършват официален контрол за изпълнението на изискванията, посочени по чл. 3, чл. 11, параграфи 4 и 5, чл. 15, параграфи 1, 3, 4, 7 и 8, чл. 16, параграф 1 и чл. 17, параграф 2 на Регламент (ЕО) № 1935/2004, чл. 6, параграф 2 и чл. 7, параграф 3 на Регламент (ЕО) № 2023/2006 за добрите производствени практики за материали и предмети, предназначени за контакт с храни и наредбата.
Чл. 27. Заявления по чл. 9 на Регламент (ЕО) № 1935/2004 за получаване на разрешение за ново вещество се изготвят в съответствие с изискванията, определени в същия регламент, и се подават до министъра на здравеопазването, който е компетентният орган за целите на чл. 13 на Регламент (ЕО) № 1935/2004.
Чл. 28. (1) Вземането на проби за провеждане на официалния контрол се извършва от длъжностни лица - държавни инспектори.
(2) Органите на официалния контрол вземат проби от материалите и предметите съгласно действащото законодателство и изискванията, посочени в приложение № 12.
Чл. 29. Преди вземането на проби се установява еднородността на партидата, при което се извършва проверка на:
1. документите, които придружават партидата;
2. съответствието на данните, маркирани върху опаковката, и данните от документите по т. 1.
Чл. 30. За взетите проби се съставя протокол в три екземпляра, който съдържа следните данни:
1. наименование на обекта, от който са взети пробите;
2. дата на вземане на пробите;
3. наименование на материала или предмета;
4. вид на полимерния материал;
5. количество на партидата;
6. количество на пробата;
7. метод на вземане на пробите;
8. повод за вземане на пробите;
9. вид на искания анализ;
10. име, подпис, длъжност и месторабота на лицето, взело пробите;
11. име и подпис на представител на обекта, присъствал при вземане на пробите.
Чл. 31. Производителите и вносителите на материали и предмети съхраняват на адреса, посочен върху етикета, и предоставят при поискване от органите на официалния контрол следните данни:
1. спецификации на изходните вещества, добавките и крайния продукт с наименование на пластмасата (посочват се синоними и търговски названия на съединението) и показатели за контрол;
2. предназначение и начин на употреба на материала или предмета;
3. информация относно прилагането на изискванията на добрата производствена практика при производството на материалите и предметите, вкл. рецептура, технологични процеси, контрол в процеса на производство;
4. протоколи от анализи на готовите материали и предмети;
5. информация за токсикологична безопасност на материала или предмета, когато е необходимо.
Чл. 32. (1) При установени мирис и привкус над 1 бал или оцветяване на проби храна или моделни разтвори при органолептично изследване на материали или предмети те не се допускат в контакт с храни.
(2) При установена наднормена миграция на нискомолекулни вещества материалите и предметите не се допускат за контакт с храни.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
2. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
3. "Субстанции" са мономери, добавки и спомагателни вещества, използвани за производството на материалите и предметите от пластмаси.
4. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
5. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
6. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
7. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
8. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
9. "Миграция" е процес на проникване, преминаване на нискомолекулни неполимеризирали вещества от материалите и предметите от пластмаса към храните, с които са в контакт.
10. "Обща миграция" е количеството нискомолекулни неполимеризирали вещества, преминали от материала или предмета във/върху храната или моделния разтвор, изразено в милиграма на килограм храна (mg/kg) или милиграма на квадратен дециметър от площта на материала или предмета (mg/dm2).
11. "Специфична миграция" е количеството на определено нискомолекулно, неполимеризирало вещество, преминало във/върху храната или моделния разтвор, изразено в милиграма на килограм храна (mg/kg) или милиграма на квадратен дециметър от площта на материала или предмета (mg/dm2).
12. "Допустими граници на миграция" е максималното количество преминали във/върху храната нискомолекулни неполимеризирали вещества от материалите и предметите, което не уврежда здравето на консуматора и не води до нежелани промени в състава на храните или до влошаване на органолептичните им качества.
13. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
14. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
15. "Контактна повърхност" е частта на материала или предмета, с която храната влиза в контакт.
16. "Фолио" е тънък лист от пластмаса с дебелина под 0,12 mm.
17. "Граница на откриване" е най-малкото количество аналит (вещество), което със сигурност може да бъде определено чрез специфичен инструмент или метод на анализ.
18. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
19. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
20. "Материали и предмети" са понятията по смисъла на чл. 1, параграф 2 на Регламент 1935/2004 относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни.
21. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
22. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
23. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.).
§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Термините, използвани в Регламент (ЕО) № 1935/2004, Регламент (ЕО) № 2023/2006 и Регламент (ЕС) № 10/2011 се употребяват със същото значение и в тази наредба.
§ 3. С тази наредба се въвеждат изискванията на:
1. (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2008 г., в сила от 1.01.2010 г., отм., бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.);
2. Директива 1982/711/ЕИО за установяване на основните правила, необходими за изпитване на миграцията на съединенията на материали и предмети от пластмаса, предназначени за контакт с храни;
3. Директива 1978/142/ЕИО относно материалите и предметите, които съдържат винилхлориден мономер и са предназначени за контакт с храни;
4. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.);
5. (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.);
6. Директива 1985/572/ЕИО за определяне на списъка на моделни разтвори, които да бъдат използвани за изпитване на миграцията на съставките на материали и предмети от пластмаса, предназначени за контакт с храни, последно изменена с Директива 2007/19/ЕО;
7. (Нова - ДВ, бр. 44 от 2011 г., в сила от 10.06.2011 г.) Директива 2011/8/ЕС на Комисията от 28 януари 2011 г. за изменение на Директива 2002/72/ЕО по отношение на ограничението за употреба на бисфенол А в пластмасови шишета за хранене на кърмачета (OB, L 26, 29.1.2011 г.).
§ 4. С наредбата се създават условия за прилагане на:
1. Регламент (ЕО) 1935/2004 относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни и за отмяна на Директива 80/590/ЕИО, определяща символа за разрешен контакт с храни и на Директива 89/109/ЕИО относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни;
2. Регламент (ЕО) 2023/2006 относно добрата производствена практика за материали и предмети, предназначени за контакт с храни;
3. (Нова - ДВ, бр. 86 от 2008 г., в сила от 1.01.2010 г.) Регламент (ЕО) 282/2008 относно материали и предмети от рециклирана пластмаса, предназначени за контакт с храни, и за изменение на Регламент (ЕО) № 2023/2006.
4. (Нова - ДВ, бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г.) Регламент (ЕО) № 975/2009 на Комисията за изменение на Директива 2002/72/ЕО относно материали и предмети от пластмаси, предназначени за контакт с храни.
5. (Нова - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г., изм., бр. 72 от 2013 г., в сила от 16.08.2013 г.) Регламент (ЕС) № 10/2011 на Комисията от 14 януари 2011 г. относно материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ОВ, L 12, 15.01.2011 г.);
6. (Нова - ДВ, бр. 72 от 2013 г., в сила от 16.08.2013 г.) Регламент за изпълнение (ЕС) № 321/2011 на Комисията от 1 април 2011 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 10/2011 във връзка с ограничението по отношение на употребата на бисфенол А в пластмасови шишета за хранене на кърмачета (ОВ, L 87, 02.04.2011 г.);
7. (Нова - ДВ, бр. 25 от 2012 г., в сила от 27.03.2012 г., предишна т. 6, бр. 72 от 2013 г., в сила от 16.08.2013 г.) Регламент (ЕС) № 1282/2011 от 28 ноември 2011 г. за изменение и поправка на Регламент (ЕС) № 10/2011 на Комисията относно материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (OB, L 328, 10.12.2011 г.);
8. (Нова - ДВ, бр. 72 от 2013 г., в сила от 16.08.2013 г.) Регламент (ЕС) № 1183/2012 на Комисията от 30 ноември 2012 г. за изменение и поправка на Регламент (ЕС) № 10/2011 относно материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ОВ, L 338, 12.12.2012 г.).
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 8 от Закона за храните .
§ 6. Наредбата влиза в сила с обнародването й в "Държавен вестник" и отменя Наредба № 1 за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (обн., ДВ, бр. 13 от 2002 г.; изм., бр. 55 от 2004 г., бр. 70 от 2005 г., бр. 59 от 2006 г., бр. 2 и 52 от 2007 г.).
§ 7. За нарушение на изискванията на тази наредба се приемат количествата нискомолекулни вещества, установени при анализ за миграция, които надвишават нормите за допустими нива на миграция на нискомолекулни вещества в готовите материали и предмети или във/върху храните, с които те влизат в контакт.
§ 8. В случаите, когато единствената храна, с която материал или предмет може да влезе в контакт, е храна, посочена в таблица 4 на част IV на приложение № 9 и за която няма поставен знак "Х" в колони "Моделен разтвор за анализ", се счита, че този материал или предмет съответства на изискванията на чл. 13 .
§ 9. Материалите и предметите, които не съответстват на изискванията по тази наредба и са произведени преди влизането й в сила, могат да се продават до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 1 май 2008 г.
§ 10. (1) Уплътнители, произведени от поливинилхлорид (PVC), съдържащи епоксидирано соево масло с референтен № 88640, посочен в част I на приложение № 2, и използвани за затваряне на стъклени буркани, съдържащи храни, определени с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета (ПМС № 149 от 2001 г., ДВ, бр. 57 от 2001 г.) и с Наредбата за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца (ПМС № 66 от 2003 г., ДВ, бр. 27 от 2003 г.), могат да се предлагат на пазара, при условие че датата на напълване е отбелязана върху материалите и предметите. Датата на напълване може да се постави чрез друга индикация, при условие че тази индикация позволява определянето на датата на напълване.
(2) Изискванията по ал. 1 се прилагат в съответствие с разпоредбите на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 62 от 2000 г.).
(3) Информацията за датата на напълване се представя при поискване от компетентните органи, които извършват контрол върху изпълнението на изискванията на наредбата.
§ 11. Не се допуска производството и вноса на капачки с уплътнения, които не съответстват на ограниченията, посочени в приложения № 1 и 2, и/или спецификациите, посочени в приложение № 3 за веществата с референтни № 30340, 30401, 36640, 56800, 76815, 76866, 88640 и 93760, след 1 юли 2008 г.
§ 12. Не се допуска производството и вноса на материали и предмети от пластмаси, предназначени да бъдат в контакт с храни, които не съответстват на ограниченията, посочени в приложения № 1 и 2, и/или спецификациите, посочени в приложение № 3 за фталати с референтни № 74560, 74640, 74880, 75100 и 75105, след 1 юли 2008 г.
§ 13. Не се допуска производството и вноса на материали и предмети от пластмаси, предназначени да бъдат в контакт с храни, с изключение на посочените по § 2 и 3 , които не съответстват на изискванията по наредбата след 1 май 2009 г.
§ 14. В § 2 от Наредба № 3 за специфичните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ДВ, бр. 51 от 2007 г.) след думите "керамичните предмети, предназначени за контакт с храни" се добавя изразът "Директива 1993/11/ЕИО за изпускане на N-нитрозамини и N-нитрозиращи вещества от биберони и залъгалки, произведени от еластомер или каучук".
НАРЕДБА за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
(ДВ, бр. 86 от 2008 г., в сила от 1.01.2010 г.)
.......................................................................
Допълнителна разпоредба
§ 9. С тази наредба се въвеждат изискванията на Директива 2008/39/ЕО за изменение на Директива 2002/72/ЕО относно материали и предмети от пластмаси, предназначени за контакт с храни (OB L 63, 7.03.2008 г.).
Заключителни разпоредби
§ 10. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2010 г.
§ 11. Не се допускат производството и вносът на материали и предмети от пластмаси, предназначени да влизат в контакт с храни, които не отговарят на изискванията на тази наредба, считано от 7 март 2010 г.
§ 12. Добавките, които не са посочени в списъците по приложение № 2, могат да продължат да се използват до 31 декември 2009 г., при условие че са били разрешени за употреба в една или повече държави - членки на Европейската общност.
НАРЕДБА за изменение и допълнение на
Наредба № 2 от 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
(ДВ, бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г.)
........................................................................
§ 8. Навсякъде в наредбата и приложенията думите "тегловни" и "тегловен" се заменят съответно с "масови" и "масов".
§ 9. Навсякъде в наредбата и приложенията думите "средно молекулно тегло" и "молекулно тегло" се заменят съответно със "средна молекулна маса" и "молекулна маса".
§ 10. Навсякъде в наредбата и приложенията думите "MW фракция" и "MW" се заменят съответно с "фракция с молекулна маса" и "молекулна маса".
........................................................................
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Наредбата за изменение и допълнение на
Наредба № 2 от 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
(ДВ, бр. 44 от 2011 г., в сила от 10.06.2011 г.)
§ 3. Не се допуска производството на материали и предмети от пластмаса, предназначени за контакт с храни, които не съответстват на ограничението, посочено в приложение № 1 към чл. 4, ал. 1, част I за веществото с референтен № 13480.
§ 4. Не се допуска пускането на пазара и вноса на материали и предмети от пластмаси, предназначени за контакт с храни, които не съответстват на ограничението, посочено в приложение № 1 към чл. 4, ал. 1, част I за веществото с референтен № 13480, след 1 юни 2011 г.
........................................................................
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Наредбата за изменение и допълнение на
Наредба № 2 от 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
(ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
§ 19. До 31 декември 2012 г. удостоверяващите документи по чл. 16 на Регламент (ЕС) № 10/2011 се изготвят на базата на основните правила за изпитване на общата миграция и специфичната миграция, определени в приложение № 9.
§ 20. От 1 януари 2013 г. удостоверяващите документи по чл. 16 на Регламент (ЕС) № 10/2011 за материалите, предметите и веществата, пуснати на пазара до 31 декември 2015 г., се изготвят на базата на:
1. правилата за изпитване на миграцията, определени в чл. 18 на Регламент (ЕС) № 10/2011, или
2. основните правила за изпитване на общата миграция и специфичната миграция, определени в приложение № 9.
§ 21. От 1 януари 2016 г. удостоверяващите документи по чл. 16 на Регламент (ЕС) № 10/2011 се изготвят на базата на правилата за изпитване на миграцията, определени в чл. 18 от същия регламент.
§ 22. До 31 декември 2015 г. добавките, използвани в покритие от стъклени влакна за пластмаса, подсилена със стъклени влакна, които не са изброени в Приложение I на Регламент (ЕС) № 10/2011, трябва да отговарят на разпоредбите за оценка на риска, определени в чл. 19 от същия регламент.
§ 23. Материалите и предметите, които са били законово пуснати на пазара преди 1 май 2011 г., могат да бъдат предлагани на пазара за продажба до 31 декември 2012 г.
§ 24. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник", с изключение на чл. 4, който:
1. по отношение на употребата на добавките, различни от пластификатори, се прилага за слоеве от пластмаси или покрития от пластмаси за капачките и приспособленията за затваряне, посочени в чл. 2, параграф 1, буква г) на Регламент (ЕС) № 10/2011, от 31 декември 2015 г.;
2. по отношение на употребата на добавките, използвани в покритие от стъклени влакна за пластмаса, подсилена със стъклени влакна, се прилага от 31 декември 2015 г.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Наредбата за допълнение на Наредба № 2 от 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
(ДВ, бр. 25 от 2012 г., в сила от 27.03.2012 г.)
§ 2. Материалите и предметите от пластмаси, които са били законово пуснати на пазара преди 1 януари 2012 г. и които не съответстват на Регламент (ЕС) № 1282/2011, могат да бъдат предлагани на пазара за продажба до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 1 януари 2013 г.
........................................................................
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
(ДВ, бр. 72 от 2013 г., в сила от 16.08.2013 г.)
§ 2. Материалите и предметите от пластмаси, които са били законово пуснати на пазара преди 1 януари 2013 г. и които не съответстват на Регламент (ЕС) № 1183/2012 на Комисията от 30 ноември 2012 г. за изменение и поправка на Регламент (ЕС) № 10/2011 относно материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни могат да бъдат предлагани на пазара за продажба до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 1 януари 2014 г.
..........................................................................
Приложение № 1
към чл. 4, ал. 1 (Изм. и доп. - ДВ, бр. 86 от 2008 г., в сила от 1.01.2010 г., доп., бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г., изм., бр. 44 от 2011 г., в сила от 10.06.2011 г., отм., бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 2
към чл. 5, ал. 1 (Изм. и доп. - ДВ, бр. 86 от 2008 г., в сила от 1.01.2010 г., бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г., отм., бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 3
към чл. 6, ал. 1, т. 2 (Доп. - ДВ, бр. 86 от 2008 г., в сила от 1.01.2010 г., изм. и доп., бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г., отм., бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 4
към чл. 6, ал. 2 (Изм. и доп. - ДВ, бр. 86 от 2008 г., в сила от 1.01.2010 г., бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г., отм., бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 5
към чл. 10 (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 6
към чл. 20 Правила за органолептични изследвания на материали и предмети
1. Органолептичното изследване на материалите и предметите е първият изадължителен етап при оценка на съответствието им с установените норми замиграция.
2. При органолептичното изследване се отчита появата на мътност, утайка,страничен мирис, вкус и привкус.
3. Органолептичното изследване се провежда с моделните разтвори,посочени в приложение № 9, част II, и при условията на изпитване, посочени вчаст V на същото приложение.
4. Пробата от материала или предмета се поставя в контакт с моделенразтвор и условия за време и температура, подбрани в съответствие с правилатана тази наредба.
5. Органолептичните показатели се определят веднага след приключване наекспозицията, във всички извлеци от изследваните материали и предмети, пристайна температура.
6. Установената мътност на извлека се характеризира описателно: слабаопалесценция, отчетлива опалесценция, силна опалесценция, слаба мътност,отчетлива мътност, силна мътност.
7. Установената утайка се описва като: незначителна, голяма. Отбелязвасе и наличието на цвят: бял, кафяв, сив и т.н.
8. Мирисът и привкусът се определят при сравняване с контролна проба,чрез извършване на затворена дегустация, при която се изключва възможносттаза обмяна на мнения между дегустаторите. В дегустацията участват не по-малкоот 3 души, подбрани предварително. Лицата, които няколко пъти са установилиразличие в органолептиката на еднакви проби и образци, не могат да участват вдегустацията.
9. Наличието на мирис и привкус се отразява описателно с изрази, като:
|
Приложение № 7
към чл. 21, ал. 2 (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 8
към чл. 21, ал. 2 (Доп. - ДВ, бр. 86 от 2008 г., в сила от 1.01.2010 г., бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г., отм., бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 9
към чл. 21, ал. 2 (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.) Правила за определяне на обща и специфична миграция Част I
Основни правила
1. Анализите за определяне на обща и специфична миграция, наречени"анализи за миграция", се извършват с моделните разтвори, посочени в част II,и при условията на изпитване, посочени в част V на това приложение.
2. Когато по технически причини, свързани с използвания метод за анализ,е невъзможно провеждането на анализ за миграция с посочените маслени моделниразтвори, се извършват "заместващи анализи" с използване на моделна среда ипри условията за провеждане на анализа, посочени в част VI на товаприложение.
3. Анализът за миграция в храни се извършва при най-тежките условия затемпература и време, предвидими за реална употреба.
4. Анализът за миграция в моделни разтвори с граници на миграция сепровеждат чрез общоприети изпитвания за миграция съгласно част III.
5. Анализите за миграция с маслени моделни разтвори могат да бъдатзаместени с "алтернативни маслени анализи" само когато са изпълнениусловията, посочени в част VII на това приложение.
6. Допуска се за случаите по т. 1, 2 и 5: а) броят на извършваните анализи да бъде намален до този или тези, взависимост от конкретния случай на изпитване, които са общоприети занай-тежките на базата на научните познания и опит; б) анализите да не се провеждат, когато има убедителни данни, чедопустимите граници за миграция не могат да бъдат превишени при каквито и дае предвидими условия на употреба на материала или предмета. Част II Моделни разтвори, използвани при определяне на обща и специфична миграция
1. Когато определянето на общата и специфичната миграция не може да сеизвърши в храната, се използват моделни разтвори.
2. Моделните разтвори условно се класифицират по своите характеристики,които съответстват на една или повече храни.
3. Моделните разтвори, които се използват за извършване на анализи за
|
4. Ректифицирано маслиново масло със следните характеристики: а) йодно число (Wijs) = 80 до 88; б) коефициент на пречупване при 25°С = 1,4665 до 1,4679; в) киселинност (изразено като олеинова киселина), в %, не повече от0,5%; г) пероксидно число (изразено като кислород), в милиеквиваленти накилограм масло, не повече от 10.
5. Царевично масло със стандартизирани спецификации.
6. Слънчогледово масло, което има следните характеристики: а) йодно число (Wijs) = 120 до 145; б) коефициент на пречупване при 20°С = 1,474 до 1,476; в) осапунително число = 188 до 193; г) относителна плътност при 20°С = 0,918 до 0,925; д) неосапуняеми вещества, в % = 0,5 % до 1,5 %.
7. Смес от синтетични триглицериди със следния състав:
|
8. Когато резултатът от анализа за миграция, извършен с моделнитеразтвори, посочени в т. 6 и 7, превишава допустимите граници на миграция,задължително се провежда анализ с маслиново масло за препотвърждаване нарезултата. При невъзможност да се извърши такъв анализ материалът илипредметът не се допуска за контакт със съответната храна. Част III Избор на моделен разтвор
1. Анализите за миграция по т. 4 и 6 се провеждат при условия наизпитване, посочени в част V, като за всеки моделен разтвор се взема новапроба от материала или предмета.
2. Типът храни и съответните им моделни разтвори, които трябва да се
|
3. Смеси от различни типове храни и съответстващите им моделни разтвори,които трябва да се използват за провеждане на анализи за миграция, сапосочени в табл. 3.
4. Анализите за миграция на материали и предмети, предназначени законтакт с всякакъв тип храна, се провеждат със следните моделни разтвори,които се считат за най-тежки при условията на изпитване, посочени в част V натова приложение: а) воден разтвор на 3% оцетна киселина (w/v) - моделен разтвор В; б) воден разтвор на 10 об.% етанол (v/v) - моделен разтвор C; в) ректифицирано маслиново масло - моделен разтвор D.
5. Когато анализът по т. 4, буква "в" е извършен със заместител намоделен разтвор D смес от триглицериди, слънчогледово или царевично масло съсстандартизирани спецификации и полученият резултат превишава установенитеграници за миграция, за потвърждаване на крайния резултат задължително сепровежда анализ за миграция с маслиново масло. В случай че това е техническиневъзможно, материалът или предметът не се допуска за контакт със съответниятип храна. 6.1. Анализи за миграция на материали и предмети, предназначени законтакт със специфичен тип храни, се провеждат само когато: а) материалът или предметът е вече в контакт с известна храна; б) материалът или предметът е придружен с изрично указание относно типана храната съгласно табл. 2, с която може или не може да се употребява; в) материалът или предметът е придружен с изрично указание относно видахрана(и) или група(и) храни съгласно табл. 4, с която може или не може да сеупотребява. 6.2. Указанията по т. 6.1, буква "в" при търговия на едро чрез посочванена "идентификационния номер" или наименованието на вида храна съгласно таблица4 и при търговия на дребно чрез посочване на имената на ограничен брой храниили групи храни. 6.3. Анализите за миграция се извършват, както следва: а) за случаите по т. 6, буква "б" - с моделните разтвори, посочени втабл. 3; б) за случаите по т. 6, букви "а" и "в" - с моделните разтвори, посоченив табл. 4. Когато храната или групата храни не са посочени в табл. 4, сеизбират моделни разтвори от табл. 3, които най-точно съответстват на хранатаили храните, подложени на изпитване.
7. Когато анализът за миграция се провежда върху материал или предмет,
|
1. Моделните разтвори и техните концентрации, които трябва да сеизползват при анализ за миграция с дадена храна или група храни, са посоченив табл. 4 със следните букви: а) моделен разтвор А - дестилирана вода или вода с еквивалентнокачество; б) моделен разтвор В - воден разтвор на 3% оцетна киселина (w/v); в) моделен разтвор C - воден разтвор на 15 об. % етанол; г) моделен разтвор D - ректифицирано маслиново масло, ако по техническипричини, свързани с метода на анализ, е необходимо да се използва другмоделен разтвор, маслиновото масло трябва да се замести със слънчогледовомасло или смес от синтетични триглицериди.
2. Анализ за миграция с определена храна или група храни се извършвасамо с моделния разтвор, който е посочен чрез знака "Х" в табл. 4, като завсеки моделен разтвор се взема нова проба от изпитвания материал или предмет.Когато няма поставен знак "Х", не се изисква извършване на анализ за миграциясъс съответната храна или група храни.
3. Когато знакът "Х" е последван от наклонена чертичка и цифра след нея,наречена "фактор на редукция", полученият резултат от анализа за миграциятрябва да бъде разделен на тази цифра. 3.1. Факторът на редукция е строго определен за всеки вид храна илигрупа храни. Той се използва обикновено при определени видове мастни храни сцел при интерпретиране на крайните резултати да се отчете по-голяматаекстрактивна способност на използвания моделен разтвор в сравнение с тезихрани.
4. Когато след знака "Х" има буква "а" в скоби (а), анализът за миграциясе провежда само с един от двата посочени моделни разтвора, както следва: а) при храна с рН стойност, по-висока от 4,5, се използва моделенразтвор А; б) при храна с рН стойност, равна или по-малка от 4,5, се използвамоделен разтвор В.
5. Когато след знака "Х" има буква "б" в скоби (б) анализът за миграциясе провежда с 50% етанол (v/v)
6. Когато храната е посочена в табл. 4 с групово и специфичнонаименование, се използва моделният разтвор, посочен за специфичното йнаименование.
7. Допускат се други процедури за изпитване на миграцията на определени
|
Част V Условия за провеждане на анализи за миграция (време и температура)
1. Анализите за миграция се провеждат при условията за време итемпература, посочени в колона 2 на табл. 5, които съответстват нанай-тежките предвидими условия на контакт за изпитвания материал или предмет,които са посочени в колона 1 на същата таблица, както и на указанието върхуетикета за максимална температура при употреба.
2. Когато изследваният материал или предмет е предназначен за контакт схрани, който съответства на две или повече комбинации за време и температураот посочените в табл. 5, анализът за миграция се провежда, като пробата отматериала или предмета последователно се изследва при всички най-тежкипредвидими условия, без да се сменя порцията използван моделен разтвор.
3. Най-тежките предвидими условия на контакт се определят на базата нанаучните познания и опит.
4. При анализ за специфична миграция на летливи вещества изпитванията смоделни разтвори се провеждат по начин, който отчита загубата на летливитевещества, която може да настъпи при най-тежките предвидими условия наупотреба на материала или предмета.
5. Когато няма информация върху етикета или в инструкцията за времето итемпературата на употреба, в зависимост от типа на храната/храните анализитеза миграция се извършват с моделни разтвори А и/или В и/или С за 4 часа при100°С или за 4 часа при понижаващи се температури и/или с моделен разтвор Dеднократно за 2 часа при 175°С.
6. Когато върху етикета или в инструкцията за употреба са посочениизрично условията за време и температура на употреба, анализът за миграция сеизвършва при време и температура, избрани от табл. 5.
7. Когато върху етикета или в инструкцията за употреба на материала илипредмета има указания за ползване при стайна или по-ниска температура илиматериалът или предметът по своята природа е ясно предназначен за употребапри такива температури, анализът за миграция се извършва при 40°С за 10 дни.
8. За материали или предмети, предназначени за употреба в микровълновифурни, анализите за миграция се провеждат в микровълнови или обикновени фурнипри подходящо подбрани време и температура от табл. 5.
9. Когато при провеждане на анализ за миграция при условия на изпитване,подбрани от табл. 5, изпитваният материал или предмет претърпи физични илидруги промени, които при най-тежките предвидими условия на употреба ненастъпват, анализът се извършва при най-тежките предвидими условия, които непредизвикват такива промени.
10. Когато материалът или предметът е предназначен за употреба запериоди, по-малки от 15 мин., при температури между 70°С и 100°С и това еизрично посочено върху етикета или в инструкцията за употреба, се провеждаеднократен анализ за миграция за 2 часа при 70°С. Когато същият материал илипредмет е предназначен и за съхранение на храни при стайна температура,посоченият анализ се замества с анализ за 10 дни при 40°С. Тези анализи сепровеждат поотделно, като за всеки се взема нова проба от материала илипредмета.
11. Когато условията за провеждане на анализа за миграция са извън тези,
|
?????1. Когато по технически причини, свързани с метода за анализ,използването на моделните разтвори, посочени в т. 4, 5 и 6 на част II на товаприложение, е невъзможно, те се заместват с моделните среди, посочени втабл. 6, и анализът за миграция се провежда при условия на изпитване,съответстващи на тези за моделен разтвор D. 1.1. В табл. 6 са посочени някои от най-важните стандартни условия запровеждане на анализи за миграция и съответстващите им условия за провежданена заместващите тестове. Когато заместващият анализ трябва да се проведе приусловия, които не са включени в таблицата, при избора им се вземат предвиддадените примери, както и придобитият практически опит за вида на изпитванияполимер. 1.2. Всеки анализ се провежда с нова проба от изпитвания материал илипредмет. По отношение на заместващите моделни среди се прилагат всичкиправила за моделен разтвор D, посочени в части II - V на това приложение.Факторите на редукция, посочени в табл. 4 на част III, се използват, когатотова се налага. Общата и специфичната миграция се определят на основаниеполучения най-висок резултат от всички проведени анализи със заместващитемоделни среди. 1.3. Ако се установи, че при провеждането на заместващите анализи впробата от изпитвания материал или предмет настъпят физически и другипромени, които не се случват и при най-тежките предвидими условия наупотребата му, полученият резултат от анализа не се приема и се избираследващият най-висок резултат.
2. Без да е в противоречие на посоченото в т. 1, се допуска да не се
|
Част VII Алтернативни маслени анализи за определяне на обща и специфична миграция
1. Резултатите от алтернативните анализи се използват за определяне наобщата и специфичната миграция само при условие, че са изпълнени следните двеусловия: а) при съпоставяне стойностите на резултатите от извършен алтернативенанализ са равни или по-големи от тези на резултатите от проведен анализ смоделен разтвор D; б) след прилагане на съответните фактори на редукция съгласно табл. 4крайните резултати от алтернативните анализи за миграция да не превишаватустановените граници за миграция.
2. Когато едното или и двете условия по т. 1 не са изпълнени, сепровежда анализ за миграция с моделен разтвор D.
3. Допуска се сравнителен анализ с моделен разтвор D да не бъдепровеждан, когато има убедителни научноекспериментални данни, честойностите, получени при алтернативния анализ, са равни или по-високи оттези, получени при анализа за миграция с моделен разтвор D, но без да са впротиворечие с посоченото в т. 1, буква "а".
4. Прилагат се следните алтернативни анализи: 4.1. Алтернативни анализи с използване на летливи моделни среди. Притези анализи се използват летливи моделни среди, като изооктан или етанол 95% или други летливи разтворители или смеси от разтворители. Те трябва да сеизвършват при условия на контакт, така че условието по т. 1, буква "а" да еизпълнено. 4.2. Екстракционни анализи. Тези анализи се провеждат с моделни среди свисока екстракционна способност и много тежки условия на изпитване. Те сепровеждат само когато има убедителни научноекспериментални данни, честойностите на резултати, получени от извършването им, са еднакви илипо-високи от тези, получени при анализ с моделен разтвор D.
Приложение № 10
към чл. 23, ал. 1 (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 11
към чл. 25 (Отм. - ДВ, бр. 2 от 2012 г., в сила от 6.01.2012 г.)
Приложение № 12
към чл. 28, ал. 2 Изисквания за представяне на материали и предмети за изпитване
1. Материалите и предметите се представят за изпитване, както следва: а) големи съдове с вместимост над 5 l - под формата на репрезентативнапроба; б) съдове с вместимост под 5 l - в действителни размери; в) изходна суровина под формата на гранулат.
2. Количеството на представените проби за изпитване не може да бъдепо-малко от: а) 10 броя с обща повърхност 0,25 m2; б) 2 броя образци по 0,25 m2 - за лист, взети от различни места наролката; в) 50 броя - за приспособления за затваряне (капачки, тапи, вентили идр.), уплътнители и други, взети от различни места на партидата; г) 15 броя - за дребни предмети (чинийки, чашки, лъжички, детайли идр.); д) 3 броя - за предмети с вместимост до 5 l.
- НАРЕДБА № 7 от 7 септември 2011 г. за условията и реда за осъществяване на програми за намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества
- НАРЕДБА № 3 от 4.06.2007 г. за специфичните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни
- НАРЕДБА № 15 за изискванията към използване на ароматизанти в храните
- НАРЕДБА за изменение и допълнение на Наредба № 21 от 2000 г. за изискванията към документацията и отчетността при извършване на дейности с наркотични вещества и техните препарати (обн., ДВ, бр. 86 от 2000 г.; изм., бр. 55 от 2005 г.)
Свързани продукти
СТЕЛКИ С 8 МАГНИТА УНИВЕРСАЛЕН РАЗМЕР 35 - 45
СТОР КВАДРАТНА КУТИЯ ЗА ХРАНА С 3 РАЗДЕЛЕНИЯ ПЕПА ПИГ 66961
МЕЛУНА ДЕЗИНФЕКЦИРАЩА ЧАША ЗА МИКРОВЪЛНОВА
УИ БЕЙБИ АСПИРАТОР ЗА НОС С ПЛАСТМАСОВО КОНТЕЙНЕРЧЕ И ДВЕ ТРЪБИ 895
СТОР ЧАША С 3D ФИГУРА ПЕС ПАТРУЛ 360 мл 33457
ДЕТСКИ ТЕРМОМЕТЪР ЗА ВОДА - ПАТЕ
НовФайлове за сваляне към НОРМАТИВНИЯТ АКТ
Свързани статии
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- 7 начина, по които да премахнете миризмите от пластмасовите съдове
- Секреция на стомашен сок
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
Коментари към НАРЕДБА № 2 от 23.01.2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни