НАРЕДБА № 15 за изискванията към използване на ароматизанти в храните
Наредби
НАРЕДБА № 15 от 28.06.2002 г. за изискванията към използване на ароматизанти в храните (Загл. изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г.)
Издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 70 от 19.07.2002 г., в сила от 20.01.2003 г., изм. и доп., бр. 62 от 1.08.2006 г., в сила от 1.08.2006 г., бр. 39 от 25.05.2010 г., в сила от 25.05.2010 г., изм., бр. 68 от 2.08.2013 г., в сила от 2.08.2013 г., изм. и доп., бр. 39 от 9.05.2014 г., в сила от 9.05.2014 г.
Раздел I
Общи положения
Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г., бр. 39 от 2014 г., в сила от 9.05.2014 г.) С тази наредба се определя:
1. списък на ароматизантите и изходните материали за тяхното производство, посочени в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) № 872/2012 на Комисията от 1 октомври 2012 г. за приемане на предвидения в Регламент (ЕО) № 2232/96 на Европейския парламент и на Съвета списък на ароматичните вещества, за въвеждането му в приложение I към Регламент (ЕО) № 1334/2008 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1565/2000 на Комисията и на Решение 1999/217/ЕО на Комисията (ОВ, L 267, 02.10.2012 г.), наричан по-нататък "Регламент за изпълнение (ЕС) № 872/2012";
2. списък на първичните продукти за пушилни ароматизанти, разрешени за използване като такива във или върху храни и/или за производство на производни пушилни ароматизанти, посочени в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) № 1321/2013 на Комисията от 10 декември 2013 г. за съставяне на списък на Съюза на първичните продукти за пушилни ароматизанти, разрешени за използване като такива във или върху храни и/или за производство на производни пушилни ароматизанти (ОВ, L 333, 12.10.2013 г.), наричан по-нататък "Регламент за изпълнение (ЕС) № 1321/2013".
Чл. 2. (Отм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.).
Чл. 3. (Отм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.).
Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) По смисъла на тази наредба не са ароматизанти веществата и храните, посочени в чл. 2, параграф 2 на Регламент (ЕО) № 1334/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно ароматизантите и определени хранителни съставки с ароматични свойства за влагане във или върху храни и за изменение на Регламент (ЕИО) № 1601/91 на Съвета, регламенти (ЕО) № 2232/96 и (ЕО) № 110/2008 и Директива 2000/13/ЕО (ОВ, L 354, 31.12.2008 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 1334/2008".
Раздел II
Изисквания към ароматизантите
Чл. 5. Използването на ароматизанти, предназначени за употреба в или върху храни, се допуска при спазване на изискванията по чл. 6, ал. 1 от Закона за храните.
Чл. 6. (1) Ароматизантите могат да съдържат хранителни съставки, както и други вещества като добавки, технологични разтворители и носители.
(2) Добавките, които са необходими за съхранението и употребата на ароматизантите, се определят с Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (ДВ, бр. 44 от 2002 г.) в количества "колкото е необходимо".
(3) Разтворителите, които се използват за екстракция и разреждане на ароматизанти, се определят с Наредба № 9 от 2002 г. за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки (ДВ, бр. 44 от 2002 г.).
Чл. 7. (Отм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.).
Чл. 8. (Отм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.).
Чл. 9. (Отм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.).
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) Ароматизантите и изходните вещества, които могат да се влагат във или върху храни, включително изискванията за чистота на ароматизантите, са посочени в таблица 1 към част А, раздел 2 от приложението към Регламент за изпълнение (ЕС) № 872/2012.
Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) Ароматизантите, които не са предназначени за продажба на крайния потребител, трябва да са етикетирани съгласно изискванията, определени в чл. 14, 15 и 16 на Регламент (ЕО) № 1334/2008.
Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) Ароматизантите, които са предназначени за продажба на крайния потребител, трябва да са етикетирани съгласно изискванията, определени в чл. 17 на Регламент (ЕО) № 1334/2008.
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) При етикетирането на ароматизанти, предназначени за продажба на територията на Република България, информацията по чл. 15 - 17 на Регламент (ЕО) № 1334/2008, се представя на български език. Допуска се данните на етикета освен на български език да бъдат обявени и на други езици.
Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) Забранява се пускането на пазара на ароматизант или каквато и да е храна, съдържаща такъв ароматизант и/или хранителни съставки с ароматични свойства, ако употребата им не отговаря на изискванията на тази наредба.
Раздел III
(Нов - ДВ, бр. 62 от 2006 г.)
Изисквания към пушилните ароматизанти
(Загл. изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.)
Чл. 15. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2006 г., изм., бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) Изискванията към пушилните ароматизанти, както и условията за производство на първични продукти са определени в Регламент (ЕО) № 2065/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 10 ноември 2003 г. относно пушилни ароматизанти, използвани или предназначени за влагане във или върху храни (ОВ, L 309, 26.11.2003 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 2065/2003".
Чл. 16. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2006 г., отм., бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.).
Чл. 17. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2006 г., отм., бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.).
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Загл. изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.)
§ 1. (Доп. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., изм., бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) За целите на тази наредба се прилагат дефинициите, определени в Регламент (ЕО) № 2065/2003, Регламент (ЕО) № 1334/2008, Регламент за изпълнение (ЕС) № 872/2012 и Регламент (ЕС) № 873/2012 на Комисията от 1 октомври 2012 г. относно преходните мерки, засягащи списъка на Съюза на ароматизантите и изходните материали, установен в приложение I към Регламент (ЕО) № 1334/2008 на Европейския парламент и на Съвета (ОВ, L 267, 2.10.2012 г.).
§ 2. (Нов - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.) С тази наредба се създават условия за прилагане на:
1. Регламент (ЕО) № 2065/2003;
2. Регламент (ЕО) № 1334/2008;
3. Регламент за изпълнение (ЕС) № 872/2012;
4. Регламент (ЕС) № 873/2012;
5. (Нова - ДВ, бр. 39 от 2014 г., в сила от 9.05.2014 г.) Регламент за изпълнение (ЕС) № 1321/2013.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2010 г., в сила от 25.05.2010 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 6, ал. 2, т. 1, 2, 4 и 5 от Закона за храните (ДВ, бр. 90 от 1999 г.) и е съгласувана с министъра на икономиката, енергетиката и туризма и министъра на земеделието и храните.
§ 3. Наредбата влиза в сила шест месеца след обнародването й в "Държавен вестник".
§ 4. Тази наредба отменя действието на чл. 12 и приложения № 8, 9 и 10 към него на Наредба № 45 от 1995 г. за хигиенните норми и изисквания за добавките в хранителните продукти (ДВ, бр. 110 от 1995 г.).
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2002 г. за изискванията към използване на ароматични продукти в храните
(ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1.08.2006 г.)
§ 10. (1) Наредбата влиза в сила от 1 август 2006 г.
(2) Пушилните ароматизанти, които са пуснати на пазара или са етикетирани преди влизането в сила на наредбата и не отговарят на изискванията й, могат да се продават до изчерпването им на пазара, но не по-късно от една година след влизането й в сила.
§ 11. Навсякъде в наредбата мерните единици "мкг/кг", "мг/кг" и "мг/об.%" се заменят съответно с "?g/kg", "mg/kg" и "mg/% vol.", думите "ароматични продукти", "ароматичните продукти", "ароматичния продукт" и "ароматичният продукт" съответно с "ароматизанти", "ароматизантите", "ароматизанта" и "ароматизантът", а думите "готовите за консумация храни и напитки" се заменят с "храни".
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА към Наредбата за изменение и допълнение на
Наредба № 15 от 2002 г. за изискванията към използване на ароматизанти в храните
(ДВ, бр. 39 от 2010 г., в сила от 25.05.2010 г.)
§ 5. С тази наредба се осигурява изпълнението на изискванията на Решение № 2009/163/ЕО на Комисията за изменение на Решение 1999/217/ЕО по отношение на регистъра на ароматичните вещества, използвани във или върху храни (обн., OB, L 55 от 27.2.2009 г.).
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Наредбата за изменение на Наредба № 15 от 2002 г. за изискванията към използване на ароматизанти в храните
(ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.)
§ 11. Храни, съдържащи ароматизанти, които са пуснати на пазара законово или етикетирани преди 22 октомври 2014 г. и които не съответстват на част А от приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) № 872/2012, могат да се продават до изтичане на минималния им срок на трайност или годност за консумация.
§ 12. Храни, съдържащи ароматизанти и изходни материали, посочени в чл. 9, букви "б" - "е" от Регламент (ЕО) № 1334/2008, които са пуснати на пазара законово или етикетирани преди 22 април 2018 г. и които не съответстват на приложението, части Б - Е на Регламент за изпълнение (ЕС) № 872/2012, могат да се продават до изтичане на минималния им срок на трайност или годност за консумация.
............................................................
Приложение № 1 към чл. 8 (Отм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.)
Приложение № 2 към чл. 9 (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г.,в сила от 1.08.2006 г.,отм., бр. 68 от 2013 г.,в сила от 2.08.2013 г.)
Приложение № 3 към чл. 10 (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1.08.2006 г., изм. и доп., бр. 39 от 2010 г., в сила от 25.05.2010 г., отм., бр. 68 от 2013 г.,в сила от 2.08.2013 г.)
Приложение № 4 към чл. 17, ал. 1 (Ново - ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1.08.2006 г.,отм., бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г.)
- Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси
- НАРЕДБА № 7 от 23.04.2008 г. за условията и реда за предоставяне на информация за пуснатите на пазара биоциди и/или химични препарати, класифицирани като опасни въз основа на физико-химичните и токсикологичните си свойства, и на информация за всеки случай
- НАРЕДБА № 2 от 23.01.2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
- НАРЕДБА за изменение и допълнение на Наредба № 21 от 2000 г. за изискванията към документацията и отчетността при извършване на дейности с наркотични вещества и техните препарати (обн., ДВ, бр. 86 от 2000 г.; изм., бр. 55 от 2005 г.)
Свързани продукти
СТЕЛКИ С 8 МАГНИТА УНИВЕРСАЛЕН РАЗМЕР 35 - 45
ХИМИЯ И ХАОС - НИК АРНОЛД И ТОНИ ДЕ СОЛ - ЕГМОНТ
ШАМПОАН С ВИТАМИН F КРЯ - КРЯ (ПА - ПА) 200 мл
ТИТАНИЯ ЕДНОКРАТНА ПЯСЪЧНА ПИЛА 1042
ФИЛИПОПОЛ (ЛУКСОЗЕН АЛБУМ) - БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - ЕЛЕНА КЕСЯКОВА, ДИМИТЪР РАЙЧЕВ - ХЕРМЕС
ФИЛИПОПОЛ (ФИЛИПОПОЛЪ ЛУКСОЗНО ИЗДАНИЕ НА РУСКИ ЕЗИК) - ЕЛЕНА КЕСЯКОВА, ДИМИТЪР РАЙЧЕВ - ХЕРМЕС
Файлове за сваляне към НОРМАТИВНИЯТ АКТ
Свързани статии
- Обмяна на веществата
- Клирънс
- Химическа кастрация
- От къде произлизат най-странните имена на химичните елементи
- Ечемик
- Регулация на обмяната на веществата
- Най-странните елементи, които човечеството познава
- Ампули с контрастното вещество липиодол от 1922 година
- 8 изкуствени храни, които Китай произвежда, а ние употребяваме
- Какво ще стане ако ядем уран?
Коментари към НАРЕДБА № 15 за изискванията към използване на ароматизанти в храните