Начало Справочник Здравни институции и организации Фондация Рехабилитация на слепи

Фондация Рехабилитация на слепи

Пациентски организации

Фондация Рехабилитация на слепи - изображение

Фондация "Рехабилитация на слепи" (ФРС) възниква на 13.02.1993 г. в Пловдив. Нейни главни основатели са близките на хората с увредено зрение, изтъкнатите експерти по рехабилитацията на тези лица, бизнесмени и журналисти. От 1995 г. ФРС се асоциира като официален член на Съюза на слепите в България.

Базисна цел на тази фондация е подпомагането на рехабилитацията на слепите и слабовиждащите лица в България, за да постигнат по-пълноценна ресоциализация.

 

 

Предмет на дейност на Фондацията:

  • Финансовите помощи за новоразкритите центрове за основното и професионалното рехабилитиране и другите базисни звена за рехабилитация на слепите и слабовиждащите лица.
  • Подпомага доставянето на слепите и слабовиждащите у нас със специализирани технически средства за бита, обучаването им и професионалните им дейности.
  • Стимулира разработката на специализираните програми по рехабилитация, литература, учебни материали, научно приложими изследвания.
  • Подпомага рехабилитирането на лицата, имащи тежка степен на увреждания в зрението от всички възрасти чрез различни форми и подготовка на близките им за пълноценното участие в рехабилитационния процес.
  • Да се полагат адекватните грижи грижи в процеса на рехабилитирането на слепите и слабовиждащите, имащи множество увреждания.

 

Фондацията "Рехабилитация на слепи" се стреми да осигури капитали по финансирането на дейностите си чрез:

1. Благотворителни каси;

2. Целеви дарения;

3. Активната работа и защитата на проекти пред национални и чуждестранни финансиращи организации.

До този момент са осъществени 13 проекта. Има разработени и издадени 15 учебника, учебни помагала и брошури в областта на рехабилитирането на слепите и слабовиждащите лица.

От 1994 г. ФРС стартира програма по финансирането на проекти в областа на рехабилитацията и социалната интеграция на зрително затруднените лица в България, представени от организациите и институциите на и за лицата със зрителни затруднения. До този момент по програмата са финансирани 99 проекта. Сред подкрепените са структури на МТСП, МОН, ССБ.


С финансовата и органицационната помощ на ФРС се провеждат:

1. Национална научно-практическа конференция относно рехабилитацията на слепите от третата възраст (1994г.).

2. Национален симпозиум по актуалните проблеми на професионалната реализация на зрително затруднените лица у нас (1996 г.).

3. Семинар на тема: "Съвременна рехабилитация и трудова експертиза на инвалидите по зрение" (1998г.).

4. Национална конференция по Мобилност (1998г.).

Фондацията подпомага чрез осигуряването на финансови средства за провеждане на научно-практическата конференция, имаща международно представяне "Партньорство в обучението на деца с нарушено зрение" (1995 г.), и кръгла маса на тема: "Интеграцията на слепите в гражданското общество" (2000г.)

При осъществяването на своите дейности, Фондацията си взаимодейства с местните и централните институции с държавно управление, най-вече с МТСП, МОН, ЦТЕЛК.

Дейността на Фондация "Рехабилитация на слепи" се ползва с обществена подкрепа и труда на много доброволни сътрудници.

 

Адрес: гр. Пловдив, ул. "Ландос" № 24
Телефон: 032 281158
E-mail: info@rehblind.org

5.0, 1 глас

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Социални грижиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниКлинични пътекиЛайфстайлСнимкиСпортИсторияНормативни актовеЛеченияАнкетиОбразованиеБотаникаЗаведенияСпециалистиФизиологияИзследванияХранене при...Храни и ястияРецепти