Начало Справочник Здравни институции и организации Асоциация на собствениците на аптеки

Асоциация на собствениците на аптеки

Асоциации

Асоциация на собствениците на аптеки - изображение

Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) е учредена като сдружение с идеална цел на 7 юли 2007 г. и в него се включват собственици, представляващи 119 аптеки в цялата страна. Това са магистри по фармация, лекари, икономисти, които повече от 15 години се занимават с търговия на дребно на лекарствени продукти. Само за няколко месеца Асоциацията се утвърди като браншова организация с ясна визия за развитие на аптечния сектор и все повече собственици на аптеки заявяват интерес и желание да се присъединят. На общото събрание на АСА, проведено на 6 и 7 октомври, са приети още 18 нови членове, собственици на 67 аптеки. С това членовете на Асоциацията вече са 32 с общо 186 аптеки като на следващото общо събрание ще бъдат разгледани още кандидатурите на желаещи да членуват в Асоциацията.

Засиленият интерес към членство в Асоциацията на собствениците на аптеки е доказателство за необходимостта от такава организация с идеална цел, която да защитава общите интереси на собствениците на аптеки като съблюдава най-добрите международни стандарти.

Основна цел на Асоциацията е да работи за развитието на аптеките в съответствие с най-добрите европейски и световни стандарти, за усъвършенстването на законодателната рамка в областта на търговията на дребно с лекарствени продукти, за защита на добрата репутация на членовете си и да насърчава всяко сътрудничество, водещо до подобряване на здравето на българските граждани. В своята дейност Асоциацията на собствениците на аптеки ще си сътрудничи с всички институции имащи отношение към ресора.

Идеята е Асоциацията на собствениците на аптеки да ангажира активно за цялостното развитието на бранша в България съобразно последните тендинции в европейското законодателство и практика, касаещи търговията с лекарствени продукти. В тази връзка, една от първите инициативи от страна на асоциацията е свързана с приетите през месец април от парламента промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които изрично регламентират ценза със собствеността върху аптеките. Изброяване на търговците, които могат да откриват аптека в чл.222 от ЗЛПХМ - "магистър по фармация, регистриран като търговец по смисъла на Търговския закон - едноличен търговец или еднолично дружество с ограничена отговорност" - и изключването на всички останали видове търговци, неизброени в разпоредбата, противоречи на принципа на равенство на стопанските субекти и нарушава конституционното право на всеки български гражданин на свободна стопанска инициатива.

Асоциацията на собствениците на аптеки започна масиран диалог с всички институции, имащи отношение по премахването на тази несправедливост, включително и като информира широката общественост с цел да запази високото качество на обслужване в аптеките, да запази хората, които и до сега са заети в сферата на обслужването и да не позволи връщане назад.

Искането на Асоциацията на собствениците на аптеки е в синхрон с общата европейска политика за либерализирането на пазара. Последно доказателство за това е внесеният от Европейската комисия съдебен иск срещу Италия, страна със рестриктивно фармацевтично законодателство, с аргументите за твърде рестриктивния режим за уреждане на собствеността върху аптеките и обвързването на дейността по търговия на дребно с изисквания за професионална квалификация по фармация. Рестрикциите за собственост върху аптеки в Италия са аналогични с чл. 222 от българския закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, който регламентира, че само магистър-фармацевт може да притежава аптека и то ако работи в нея. Ако Европейският съд уважи иска внесен от комисията, решението му ще бъде задължително във всяка страна членка на ЕС.

 

Сайт: www.asa-pharmacy.com

4.2, 6 гласа

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

СпециалистиАптекиНовиниИсторияСпорт и туризъмЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиАнкетиСтатистически проучванияНормативни актовеПроизводителиТестовеНаправления в медицинатаЛичностиОткритияБотаника