Начало Справочник Производители Diel Sport / Диел Спорт

Diel Sport / Диел Спорт

Diel Sport / Диел Спорт - изображение

Диел е учредена през месец октомври 1992 година от майка и син, Диана и Лъчезар Главинови. Фирмата е фокусирана върху производството и разработването на ски екипи. С опит, натрупан през годините, като мениджър в областта на проектирането, въвеждането на нови технологии, изработването на дизайнерски модели на обувки, спортни дрехи и друга екипировка, Диана поема риска да създаде частен бизнес.

През 1993 година фирмата започва дейността си с пет машини, втора употреба и закупени на търг. Диана и Лъчезар разработват и стартират с един дамски и един мъжки оверал. Те организират и осъществяват производствения процес. Увлечението им и създадените модели впечатляват собственика на верига магазини Стамбули и той прави поръчка от 200 броя, след което поръчва още толкова.

Вдъхновени от успеха, през 1994 година Диана и Лъчезар произвеждат 16 комплекта. В същата година, след усилени проучвания и търсения, двамата успяват да разработят материя, на която имат възможност да отпечатват модерни за времето си щампи по собствен дизайн. Поръчките на Диел се умножават, като вече присъстват в магазините на Стамбули в големите градове и зимните курорти в България. Към екипа се присъединява Лазар Главинов, съпруг на Диана и баща на Лъчезар. Неговият професионализъм и дългогодишен опит като мениджър поставят сериозни и здрави основи на Диел.

През 1995 година марката бележи напредък, тъй като много магазини проявяват интерес да станат дистрибутори. Това увеличаване на търсенето подтиква Диел да шие екипите си във външни предприятия.

През 1996 година Диел прави важна крачка – закупуване на собствена фабрика с кредит от Фонд малки предприятия. Основните причини за предприемане на това действие са – растящата фирма, трудностите, възникнали в контрола на качество и сроковете на изпълнение при произвеждането на продукти в различни точки на България, както и стремежа на Диел към навлизане на европейски пазари. Фирмата взима решение, че най-подходящото място за закупуване на фабрика е в Родопите. Това е регион с традиции в леката промишленост, както и на трудолюбиви и квалифицирани хора. Диел се установява в село Чепинци, разположено на границата ни с Гърция и на 9 километра от град Рудозем. На 2 юни 1996 година, след реконструкции и ремонт, собствената фабрика на Диел е официално открита.

През 1997 година тя е с 1250 квадратни метра затворена площ и е оборудвана с най-съвременни автоматизирани кроялни и шевни машини. Във фабриката работят 50 души, висококвалифицирани и специализирани в производството на зимни спортни и работни облекла. Образувани са две, добре организирани, поточни линии. През същата година се осъществява първата международна поръчка. Клиентът е словенецът Матиас Кранич, с когото сключват сделка на ISPO Мюнхен, Германия (международен панаир на спортни стоки). Това излизане зад граница е много успешно, а облеклата на Диел са отлично познати и приети и на словенския пазар. През 1997 година е издаден първият каталог на фирмата и е направена първата фотосесия.

През 1998 година поръчките и производственият процес на Диел нарастват. Фирмата сключва договор с още една европейска фирма за дистрибуция – Спорт Дьониш, Германия. Диел печели конкурса на Българския олимпийски комитет за спонсор и единствен доставчик на официалните спортни облекла на Българската олимпийска делегация за XVIII Зимна олимпиада в Нагано, Япония през 1998 година. Екипите се произвеждат индивидуално за всеки състезател. Олимпийците остават очаровани и доволни от работата си с Диел и от облеклата й. Това води до скорошно подписване на официален договор за спонсорство на следващите олимпиади - XXVII Лятна олимпиада в Сидни, Австралия през 2000 година и XIX Зимна олимпиада Солт Лейк Сити, САЩ 2002 година.

През 1999 година Лазар Главинов намира смъртта си в катастрофа.

През 2000 година Диел вдига летвата високо, за да отговори на високите изисквания на световния потребител. Фирмата изработва нова колекция от висококачествените платове KAYOKU с промазка Jump Tex, дишащи и влагоустойчиви, които са произведени по революционна за времето си технология. Диел разработва различни стилови линии, насочени към различни сегменти от аудиторията и въвежда четири отделни колекции, които се различават по материите, използваните технологии и стилове. През 2000 година Диел отново облича Българската олимпийска делегация за XXVII Лятна олимпиада в Сидни.

През 2001 година се навършват пет години от създаването на фабриката в Чепинци. Тя се превръща в пример за съвременно и екологично производство, което отговаря на европейските стандарти и е признато от отговорните служители на Евросъюза. Проява на специално уважение към успеха на Диел е избирането на неин представител в управителния съвет на Асоциацията за облекло и текстил. Фирмата става член на Българската Стопанска Камара. Дистрибуторската мрежа покрива цялата страна, като 18 фирми зареждат своите магазини в големите градове и ски курорти в България. Колекцията продължава да нараства, като брой и разнообразие на моделите. Създават се сериите: Ultra – раздвижени модели с неприкрита агресивна визия от най-високотехнологичните материи и Sport – добавя цвят, финес и сигурна защита от снега.

През 2002 година се навършват десет години от създаването на Диел. Фирмата става спонсор на българския отбор по ски и сключва нов договор за спонсорство с БОК (Българския олимпийски комитет) за две нови олимпиади, Атина 2001 и Торино 2006.

През 2003 година Диел променя името си на Диел Спорт. Ентусиазирани да отговорят на новите маркетингови реалности, произвеждат безпрецедентна колекция Alpine – комбинация между висок клас материи, иновативни функционалности и изчистен спортен силует. През съща година екипите на Диел стъпват на Антрактида, като присъствието им остава трайно на експедициите на Българския антарктически институт.

През 2004 година фирмата сменя своя офис с нов по-просторен, в който се настаняват административното ядро, мениджмънтът, проектантският отдел и се въвежда система за автоматизирано проектиране и производство (CAD/CAM) за разработка на нови модели. Диал започва продажби на своите облекла в Чехия, Дания, Гренландия, Полша и Унгария, като в България търговските обекти са около тридесет на брой.

През 2005 година продуктите на фирмата присъстват в цяла Европа. Продуктите на Диел се произвеждат само от висок клас материали – японски платове от финансово-промишлена група компании Toray, транспортиращ влагата материал Fieldsensor, промазки от Dermozax, подплати от 3М и изключително здравия плат Dynamonus с кевлар. Диел въвежда японска система за контрол на качеството, както и други подобрения в технологията и проследяването. Всеки продукт, произведен от фирмата, е придружен със сертификат за качество под формата на гаранционна карта. Портфолиото от професионални ски аксесоари е допълнено с шапки, ръкавици и раници. Диел взима участие в два важни форума – юбилейното заседание на БСК (Български стопанска камара) и Първата световна среща на българските медии.

През 2006 година фирмата продължава развитието си извън границите на страната и става официален спонсор на Словенски ски пул и на детския национален отбор по ски в Словения. През същата година външно търговския директор на Диел Илко Илков е избран за заместник-председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ).

Фирмата създава нова колекция Demon – облекла за каране на сноуборд през 2007 година. Тя е изработена със собствено лого и дизайн, съобразен с нуждите на сноубордисти и фрирайдъри. Линия Demon обещава перфектна защита от влага и мраз, благодарение на съюза й с високите технологии – лазерно рязане на платовете, безшевно съединяване, водонепромокаеми ципове и материи от ново поколение, начело с японския лицев плат Toraydelfy. Колекция Demon привлича със забележителни детайли – кожи, камуфлажни нашивки, очарователни шевици, ниски талии и свободни кройки, които осигуряват незабравима свобода. През 2007 година Диел празнува 15 години на снега.

През 2008 година Диел Спорт създава нова колекция Дивайн – леки, разтягащи се материи с най-високите възможности за влагоустойчивост и дишане. Линията е изработена с много тънки изолационни материали, които осигуряват висока степен на топлене. Фирмата се гордее с награда за дизайн на опаковки, спечелена на деветия фестивал на Асоциацията на рекламните агенции ФАРА 2008.

През 2009 година светът се намира в тежка икономическа криза, но Диел успява да увеличи приходите си с 35%. Създадените колекции са още по-богати, изпълнени с прецизност и високо качество. Фирмата въвежда още един високотехнологичен материал от японския производител Toray – Dermizax. Високите параметри на водоустойчивост и дишане, достигнати благодарение на технологична мембрана, в комбинация с еластичността на носещия плат и по-добрите функционалности, класират моделите на най-високото световно ниво. Диел спорт утвърждава интересите си в сноуборда, като през тази година за пръв път е спонсор на национални състезатели по сноуборд.

През 2010 година Диел продължава да се разширява на международните пазари, като навлиза в Русия и преминава през европейските пазари до Средния изток. Марката остава вярна на традициите си, като предлага най-интелигентните технологии, стил и елегантност. Тя навлиза в Италия - един от най-големите и взискателни пазари на зимни спортни облекла. От 2010 година Диел Спорт дава сертификат за двугодишна гаранция на всички свои продукти, като уверение за постоянното им качество и възхитителни експлоатационни характеристики.

През 2011 фабриката на Диел е сред 10-те с най-модерно оборудваните производствени бази за ски облекла в света. Вложени са технологии за лазерно рязане, безшевно сглобяване на детайли чрез машини с високочестотно въздействие. Фирмата разработва нови колекции Mountain Space, Ski Spirit и Street Demon.

През 2012 година Диел празнува своята двадесет годишнина и също така получава сертификат по Международния стандарт ISO 9001:2008 “Системи за управление на качеството“.

През 2013 година ключовата дума е "стреч" (разтягане). За създаването на новата колекция фирмата използва последните иновации в разработката на материали и изграждането на облекла и тъкани, които се настройват спрямо промените в микроклимата на тялото, както и материи и конци с изключителна еластичност, които осигуряват пълен контрол. Диел сключва договор с централата на Интерспорт Германия, чрез който фирмата получава статут на централно регулиран доставчик на повече от 2 000 елитни спортни магазини в Германия.

Адрес: гр. София, бул. "Черни връх" № 32
Тел.: 02 962 9720; 0885 62 9720
E-mail: info@dielsport.com
Сайт: dielsport.com

4.0, 2 гласа

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиИсторияОрганизацииПсихологияЛайфстайлОбразованиеСоциални грижиТестовеХранене при...Спорт и туризъмСпортИнтервютаФизиологияЗаведенияАнкетиДиетиСпециалистиЛеченияРецептиБотаника