Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Справочник Нормативни актове НАРЕДБА № 9 от 17 ноември 2011 г. за реда за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на епидемиологичното проучване

НАРЕДБА № 9 от 17 ноември 2011 г. за реда за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на епидемиологичното проучване

Наредби

от 29 дек 2011г.
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

НАРЕДБА № 9 от 17 ноември 2011 г.

за реда за съобщаване, проучване и регистри­ране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на епидемиологичното проучване

Раздел I

Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят редът за съобщаване, проучване, регистриране на взрив от хранително заболяване и редът за вземане на проби при провеждане на епидемиологич­ното проучване.

Чл. 2. Всеки взрив от хранително заболя­ване подлежи на задължително съобщаване, проучване и регистриране с цел установяване на причините, довели до възникването му, и провеждане на неотложни и ефикасни профи­лактични и противоепидемични мерки.

Раздел II

Ред за съобщаване на взрив от хранително заболяване

Чл. 3. На съобщаване по реда на тази на­редба подлежат:

1. взривове от хранителни заболявания, в т. ч. и битови, причинени от етиологичните причинители, посочени в приложение № 1;

2. всеки смъртен случай от хранително заболяване.

Чл. 4. (1) При наличие на анамнестични и клинични данни за случаи по чл. 3 общопрак­тикуващите лекари, медицинските специалисти от лечебните заведения, здравните кабинети в училищата, детските градини, детските ясли, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и лекарят (фел­дшерът), изготвил смъртния акт, уведомяват с бързо известие за всеки заболял съгласно приложение № 2 в срок до 24 часа по теле­фон, факс или електронна поща регионалната здравна инспекция (РЗИ), на чиято територия е открито заболяването.

(2) След получаване на информацията за взрив от хранително заболяване РЗИ незабавно уведомява Министерството на здравеопазването и съответната областна дирекция по безопас­ност на храните (ОДБХ) по телефон, факс или електронна поща.

Чл. 5. (1) След получаване на информацията по чл. 4, ал. 2 ОДБХ незабавно уведомява по телефон, факс или електронна поща Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за възникналия взрив от хранително заболяване на територията на съответната област.

(2) В случай че информация за взрив от хранително заболяване е постъпила първо в ОДБХ, ОДБХ незабавно уведомява по телефон, факс или електронна поща съответната РЗИ за възникване на взрив от хранително заболяване на територията на областта.

Раздел III

Ред за проучване на взрив от хранително за­боляване

Чл. 6. (1) Проучването на хранителен взрив се извършва от медицински екип, сформиран със заповед на директора на РЗИ, състоящ се от специалист по епидемиология (ръководител на медицинския екип), специалист по микро­биология и служител/и от ОДБХ, определен/и със заповед на директора на ОДБХ. При не­обходимост към екипа се привличат и други специалисти.

(2) При взрив от хранително заболяване, когато са засегнати населени места в повече от една област, министърът на здравеопазването или оправомощено от него лице със заповед може при необходимост да сформира медицин­ски екип за оказване на методическа помощ на екипите по ал. 1. В екипа се включват специа­листи от Министерството на здравеопазването, Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), Националния център по заразни и паразитни болести и длъжностно лице от БАБХ, определено със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

Чл. 7. (1) При провеждане на епидемиоло­гичното проучване членовете на медицинския екип съобразно своята компетентност извърш­ват следното:

1. снемат подробна епидемиологична анамне­за от заболелите и контактните лица в огнищата на инфекция (в домашни и в организирани колективи);

2. изясняват каква храна са консумирали заболелите и контактните лица през последните 24 – 72 часа;

3. установяват има ли заболели, които не са консумирали от същата храна; има ли заболели членове от семействата на засегнатите и каква храна са консумирали те;

4. осъществяват връзка с лабораториите и организират незабавното и правилно транспор­тиране на взетите проби;

5. предписват извършването на задължителни микробиологични изследвания на контактните, на болните и на персонала, работещ в обекта, където е консумирана храната, и/или в обектите, свързани с добива, преработката, съхранението, транспорта и продажбата є;

6. предписват отстраняване от работа на лицата с положителни микробиологични резул­тати; отстранените лица се допускат на работа след проведено лечение и отрицателен резултат от последващото микробиологично изследване;

7. установяват и регистрират броя на забо­лелите, на хоспитализираните и на контактните лица;

8. потвърждават или отхвърлят наличието на „взрив от хранително заболяване“ на основание данните от снетата анамнеза на заболелите, клиничната картина на заболяването, резултати­те от лабораторните изследвания и данните от извършените инспекции/проверки на обектите.

(2) Служителят на ОДБХ, който е член на медицинския екип по чл. 6, ал. 1:

1. взема проби за лабораторни анализи от консумираните храни, от полуфабрикати и изходни суровини, както и проби от производ­ствена среда;

2. извършва инспекция/проверка на обекта, където е консумирана храната, и/или обекта, свързан с добива, преработката, съхранението, транспорта и продажбата є;

3. издава писмено предписание за поставяне под възбрана на храните, за които има съмнение, че са причина за възникване на заболяването;

4. издава писмени предписания за провеж­дане на необходимите хигиенни мероприятия в обектите;

5. съставя актове за констатиране на адми­нистративни нарушения;

6. прави предложение до директора на ОДБХ за издаване на заповед за спиране експлоата­цията на обекта, станал причина за възникване на взрива от хранително заболяване.

(3) След приключване на проучването ръко­водителят на медицинския екип попълва карта за извършено епидемиологично проучване съгласно приложение № 3.

Чл. 8. (1) Когато обектът, в който е произ­веден, съхраняван или предлаган хранителният продукт, за който има съмнение, че е вероятен фактор за предаване на инфекцията, се намира извън територията на съответната РЗИ, из­вършваща проучването на взрива, тя съобщава незабавно по телефон, факс или електронна поща всички необходими данни на РЗИ, на чиято територия се намира обектът.

(2) Регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намира обектът по ал. 1, съобщава незабавно по телефон, факс или електронна поща всички необходими данни на съответната ОДБХ за провеждане на съвместно проучване на място.

Чл. 9. След установяване на причините, довели до възникване на взрив от хранително заболяване, членовете на медицинския екип, в рамките на своята компетентност, предписват съответните профилактични, противоепидемич­ни и други мерки.

Раздел ІV

Ред за вземане на проби от храни и от про­изводствена среда при взрив от хранително заболяване

Чл. 10. Проби от храни (или остатъци от тях), консумирани 24 – 48 часа преди началото на болестните симптоми, се вземат в съответ­ствие с методите за вземане на проби съгласно Регламент (ЕО) № 2073/2005 на Комисията от 15 ноември 2005 г. относно микробиологични критерии за храните (обн. ОВ, специално бъл­гарско издание, глава 13, том 51) и Наредба № 22 от 2003 г. за условията и реда за вземане на проби от храни (ДВ, бр. 93 от 2003 г.).

Чл. 11. (1) Проби от производствената среда се вземат от:

1. оборудване, съоръжения, инвентар и работни площи с голяма повърхност (работни маси, плотове, ленти, улеи, тави и други съдове с големи размери);

2. дребен инвентар (съдове и прибори в об­щественото хранене, потребителски опаковки, специални прибори и техника);

3. тръбни системи;

4. резервоари и други съоръжения за съхра­нение на полуфабрикати и готови хранителни продукти;

5. ръце на персонала, зает в производствения процес, работно облекло (престилки, ръкавици и др.);

6. други предмети и съоръжения.

(2) Редът за вземане на проби от производ­ствената среда е посочен в приложение № 4.

Раздел V

Регистрация на взрив от хранително заболяване

Чл. 12. (1) Бързите известия за случаи на хранително заболяване или смъртни случаи от хранително заболяване се получават, регистри­рат и съхраняват в РЗИ, на територията на която е възникнал взривът от хранително заболяване.

(2) Взривовете от хранителни заболявания се вписват в регистър по образец съгласно приложение № 5.

Чл. 13. В срок пет работни дни след при­ключване на епидемиологичното проучване и диагностичните процедури за всеки регистриран взрив от хранително заболяване ОДБХ изпраща в РЗИ копие на всички документи, издадени от ОДБХ по време на епидемиологичното про­учване, и информация за предприетите мерки.

Чл. 14. (1) Регионалните здравни инспекции в седемдневен срок след приключване на взрива изпращат в Министерството на здравеопазва­нето картата за епидемиологично проучване, писмен епидемиологичен анализ, съдържащ данни, непосочени в картата, и информация за предприетите противоепидемични мерки, както и мерките, предприети от съответната ОДБХ.

(2) Регионалните здравни инспекции еже­годно до края на януари на следващата година изпращат в Министерството на здравеопазването и НЦОЗА справка съгласно приложение № 6 за всички взривове от хранителни заболявания, възникнали през предходната година.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. „Хранително заболяване“ е заболяване, обикновено инфекциозно или токсично по природа, причинено от причинители, които постъпват в организма чрез консумация на храна и вода.

2. „Взрив от хранително заболяване“ е ин­цидент, при който две и повече лица страдат от едно и също заболяване, последвало след консумация на една и съща храна, и епидеми­ологичните данни сочат храната като причина (фактор) на заболяването.

3. „Смивове“ са проби промивна течност от машини, съоръжения, тръбни системи и съдове, предназначени за съхранение и транспорт на хранителни продукти.

4. „Отривки“ са проби от изследваните обекти, взети посредством отриване на по­върхностите със стерилни тампони. Тампоните се монтират върху пръчици от неръждаема стоманена тел или друг материал, подходящ за стерилизация.

5. „Стърготини“ са проби от остърган повърх­ностен слой на различни предмети и повърхности от инвентари и се използват при насочено изследване на определени микроорганизми, обикновено по епидемиологични показания.

Заключителна разпоредба

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 60, ал. 7 от Закона за здравето.

Министър: Стефан Константинов

Приложение № 1 към чл. 3, т. 1

Списък на етиологичните причинители на хра­нителни заболявания с кодовете им по класи­фикацията на СЗО

101000

Bacillus sp.

200000

Parasites, Protozoa

101010

Bacillus cereus

208000

Trichinella

101020

Bacillus anthracis

290000

Други пара­зити

102000

Brucella sp.

300000

Вируси, ри­кетсии

103000

Campylobacter sp.

302000

Hepatitis A virus

104010

Clostridium botulinum

303000

Rotavirus

104020

Clostridium perfringens

304000

Norwalk v/ small r.st

105000

Escherichia coli

390000

Други вируси

105010

E.coli (EPEC)

400000

Токсични жи­вотни

105020

E.coli (ETEC)

401000

Риби

105030

E.coli (EIEC)

402000

Мекотели

105040

E.coli (EHEC/0157:H)

500000

Токсични растения

106000

Francisella sp.

501000

Гъби

106010

F. Tularensis

501000

Amanita toxin

107000

Listeria sp.

590000

Други расти­телни токси­ни

107010

L. monocytogenes

600000

Микотоксини

108000

Mycobacterium sp.

601000

Афлатоксини

108010

M. bois

690000

Други мико­токсини

109000

Salmonella sp.

700000

Токсични ос­татъци

119990

S. typhi и S. paratiphi

701000

Остатъци от медика­ментозно третиране на животни

120000

Shigella sp.

120010

Sigella dysenteriae

701100

Хемотерапев­тични агенти

120020

Sigella flexneri

701110

Антибиотици

120030

Sigella boydii

701120

Сулфонамиди

120040

Sigella sonnei

701130

Антипаразит­ни препарати

130000

Staphylococcus sp.

701200

Хормони

130010

S. Aureus

701900

Други вете­ринарни пре­парати

140000

Streptococcus sp.

702000

Замърсители на околната среда

140010

S. Faecalis

702100

Тежки ме­тали

150000

Vibrio sp.

702200

Продукти за растителна защита (ПРЗ)

150010

V. cholerae

702210

Органохлор­ни ПРЗ

150020

V. Parahaemolyticus

702220

Органофо­сфорни ПРЗ

160000

Yersinia sp.

702290

Други ПРЗ

160010

Y. enterocolitica

703000

Други химич­ни вещества

189000

2 и повече бак­терии

800000

Агенти от други групи

190000

Други бактерии

900000

Неизвестен агент

Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1

ДО

РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА

ИНСПЕКЦИЯ – гр. ....................................

БЪРЗО ИЗВЕСТИЕ

за случай на хранително заболяване или смъртен случай от хранително заболяване

Предварителна диагноза ...............................................................................................................................

Име, презиме, фамилия ...............................................................................................................................

М/Ж ...............................................................................................................................................................

Дата на раждане ...........................................................................................................................................

Навършени години ........................................................................................................................................

Местоживеене, гр./с. ....................................................................................................................................

Адрес ..............................................................................................................................................................

Професия .......................................................................................................................................................

Месторабота ...................................................................................................................................................

Дата на последно посещение в колектива .................................................................................................

Заболял: дата: ................................................................................................................................................

Населено място .............................................................................................................................................

Преглед за първи път по повод заболяването: дата: ................................................................................

Населено място .............................................................................................................................................

Лечебно заведение ........................................................................................................................................

Първоначална диагноза ................................................................................................................................

Контакт с болен със същата диагноза:

ДА Име на болния ........................................................................................................................................

Дата на контакта ..........................................................................................................................................

НЕ

Брой контактни на този болен:

В дома ............................................................................................................................................................

В колектива ...................................................................................................................................................

Болният е:

оставен в дома си .........................................................................................................................................

хоспитализиран в .................................................... дата: ...........................................................................

починал в.................................................................. дата: ...........................................................................

Уточнена диагноза ........................................................................................................................................

Лечебно заведение..........................................................................................................................................

Дата: ...............................................................................................................................................................

Потвърждаване на диагнозата, резултати:

А. Изследване, резултат ...............................................................................................................................

Б. Патологоанатомично ...............................................................................................................................

ИЗПРАЩА:

Открил заболяването: ...................................................................................................................................

......................................................................................................................................................... ................

(име, фамилия и длъжност)

Лечебно заведение: .......................................................................................................................................

Адрес: .............................................................................................................................................................

Дата: .......................................... Подпис: .............................................................................................................

 

Приложение № 3 към чл. 7, ал. 3

Карта за извършено епидемиологично проучване на взрив

от хранително заболяване

 

Взрив №…....../дата

 

Извършил разследването:

 

Име ....................................................................................., длъжност ............................................................

 

Адрес .................................................................................., тел.: .........................................................................

 

________________________________________________________________________________________________

 

Място на инцидента:

 

Град/село ………...........................………, община …................……………………, област ....................………………………..,

 

ул. .................................................................... № ................................................................................................

 

а) домакинство

  

 

б) заведение за общ. хранене

  

уточни вида му .....................................................................

 

в) стол

  

уточни какъв .......................................................................

 

г) закупена храна

  

уточни вида на магазина .....................................................

 

д) лечебно заведение

  

уточни вида му ......................................................................

 

е) социално заведение

  

уточни какво .........................................................................

 

ж) училище, детско заведение

  

уточни вида му .....................................................................

 

з) къмпинг

  

уточни ...................................................................................

 

и) други

  

уточни ...............................................................................

 

Причинител: ............................................................................................................................................................

 

Код:      

 

Доказан: (да/не)  Предполагаем: (да/не) 

 

Брой на лицата:

 

По възраст

Заболели

Хоспитализирани

Починали

Контактни

 

М Ж

М Ж

М Ж

М Ж

 

под 1 г.

....

....

....

....

 

1 – 5 г.

....

....

....

....

 

6 – 18 г.

....

....

....

....

 

19 – 29 г.

....

....

....

....

 

30 – 39 г.

....

....

....

....

 

40 – 49 г.

....

....

....

....

 

50 – 59 г.

....

....

....

....

 

над 60 г.

....

....

....

....

 

Общо

....

....

....

....

 

Начало (дата):

 

Първи случай:   /  /  последен случай:   /  / 

 

Инкубационен период: часове  дни 

 

Продължителност на заболяването: дни 

 

Храна, за която има съмнение, че е причина за възникване на хранителното заболяване

 

Код:      

 

Потвърден:

 

Лабораторно: (да/не)  епидемиологично: (да/не) 

 

Търговско наименование на хранителния продукт: ………..............................………………………………......................

 

Производител: ........................................................................................................................................................

 

Партида: ..................................................................................................................................................................

 

Начин на продажба: ...............................................................................................................................................

 

Начин на сервиране: ...............................................................................................................................................

 

Вид технологична обработка на храната

Код:  

 

Начин на съхранение на храната .........................................................................................................................

 

Време и температура на съхранение на храната между приготвянето и сервирането є:

 

Време (в часове): ..................................................... Температура (в °С): ..........................................................

 

Място на съхранение на храната: .........................................................................................................................

 

Други обстоятелства: ..............................................................................................................................................

 

Мястото, където храната е била замърсена

Код:   

 

Дата и място, където съмнителната храна е била консумирана:

 

Дата:

а)   /  / 

Място: код:   

б)   /  / 

(ако храната е била консумирана по време на пътуване): вид на превозното средство

Код:   

Фактори, допринесли за възникването на взрив от хранително заболяване:

а) код:   б) код:  

Други: .........................................................................................................................................................................

Забележка. В случай че има повече от два фактора, да се изброят всички, но да се кодират само двата най-важни.

..................................................................................................................................................................................

Взети мерки: а) код:    б) код:   

Други: .....................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................

Забележка. В случай че са взети повече от две мерки, да се посочат всички, но да се кодират само двете най-главни.

Ръководител на медицинския екип:

(име и подпис)

Кодове на храните:

Код:

010 000

Мляко

060 800

Телешко

130 000

Мазнини, раст. масла без 04

061 500

Свинско

020 000

Млечни продукти без 03 и 04

062 200

Агнешко

030 000

Сирена и кашкавали

063 500

Пилешко

040 000

Краве масло

063 800

Патешко

050 000

Яйца и яйчни продукти

063 900

Други птици

060 000

Месо

070 000

Месни продукти без 08

060 100

Говеждо

080 000

Колбаси

200 400

Месни салати

 

100 000

Риба

200 500

Рибни салати

 

110 000

Рибни продукти

200 800

Картофена салата

 

120 000

Миди, скариди, раци и т. н.

210 000

Сладкарски изделия, кремове

 

140 000

Супи и сосове без 20

220 000

Макаронени изделия

 

170 000

Хляб, бисквити

250 000

Пресни зеленчуци

 

180 000

Захарни изделия

270 000

Продукти от гъби

 

200 000

Майонези, майонезни сосове

 

Кодове за вида на технологичната обработка на храната:

 

Код:

 

1

Стерилизиране

7

Концентриране

 

2

Пастьоризация

8

Замразяване

 

3

Варене

9

Охлаждане

 

4

Печене на фурна

10

Сушене

 

5

Пържене

11

Осоляване в саламура

 

6

Печене на скара

12

Химично консервиране

 

Кодове на местата, където храната е била замърсена:

 

Код:

 

100

Заведение за обществено хранене

310

Домакинство

 

110

Стол

330

Къмпинг

 

120

Магазин

410

При транспортиране

 

130

Автомат за продажба на храни

420

Съхранение в склад

 

140

Търговия на открито

600

Предприятие производител

 

150

Училище, детско заведение

900

Други

 

160

Лечебно заведение

990

Неизвестно

 

170

Социално заведение

 

Кодове за мястото на инцидента:

 

Код:

 

100

Заведение за обществено хранене

 

110

Стол

 

120

Магазин

 

150

Училище, детско заведение

 

160

Лечебно заведение

 

170

Социално заведение

 

310

Домакинство

 

330

Къмпинг

 

900

Други

 

Кодове на превозните средства, когато храната е консумирана по време на път:

 

Код:

 

220

Самолет

 

230

Влак

 

240

Кораб

 

250

Автобус

 

900

Други

 

Кодове на факторите, допринесли за възникване на взрив от хранително заболяване:

 

Код:

 

01

Неправилно хладилно съхранение

 

02

Неправилно съхранение на топлите ястия

 

03

Приготвяне на храната дълго време преди сервирането є

 

04

Неправилно охлаждане на храната след приготвянето є

 

05

Неправилно повторно затопляне на ястията

 

06

Използване на замърсена суровина

 

07

Замърсяване на храната от хранителен работник заразоносител

 

08

Замърсена работна среда

 

09

Нарушена технология на приготвяне

 

10

Неправилно съхранение

 

11

Неправилно размразяване

 

12

Приготвяне на големи количества храна, без да са осигурени условия

за правилното им съхранение

 

13

Предлагане на останали количества храни

 

14

Консумиране на храни в сурово състояние

 

15

Здравно неосвидетелствани хранителни работници

 

16

Замърсяване от кръстосване на производствените процеси

 

17

Неспазване на добрата производствена практика

 

18

Недостатъчно почистване и дезинфекция

 

19

Неотговарящ на хигиенните изисквания обект

 

20

Неразрешена търговия на открито

 

Кодове на предприетите мерки:

 

Код:

 

01

Изолиране на заболелите

 

02

Крайна дезинфекция

 

03

Издирване на контактните

 

04

Специфично лечение

 

05

Проверка на обекта

 

06

Затваряне на обекта

 

07

Изследване на персонала на обекта

 

08

Поставяне под възбрана на хранителни продукти

 

09

10

Количество и вид на унищожени суровини и храни

Налагане на санкции за хигиенни нарушения

 

90

Други (да се уточнят)

 

























Приложение № 4 към чл. 11, ал. 2

Ред за вземане на проби от производствената среда

1. Вземането на смивове от:

1.1. изходящи отвори, кранове, шлангове и др. се извършва след измиването и дезинфекцията на машините, съоръженията, резервоарите, тръбните системи и след последващо обилно промиване от дезинфекционните разтвори с питейна вода; последните струи промивна вода се събират в количество 50 cm3 в стерилни колби, отворите на които предварително са измити отвън със стерилна питейна вода и обгорени на пламъка на спиртна лампа;

1.2. вътрешната повърхност от съдове и по­требителски опаковки се извършва по следния начин: 25 cm3 стерилна питейна вода се налива в изследваните опаковки и съдове; внимателно с въртеливи движения се изплаква вътрешната им повърхност; при спазване на правилата на асеп­тиката водата се прехвърля в подходящ стерилeн лабораторен съд, в който пробите се транспортират до лабораторията; за изследване на по-големи съ­дове с обем над 1 литър промиването се извършва с 50 cm3 стерилна питейна вода.

2. Вземането на отривки:

2.1. предназначени за количествено определяне степента на замърсяване на производствената среда, се извършва по следния начин: стерилните памучни тампони се монтират в гумените запушалки на епруветката така, че тампонът да достига почти до дъното на епруветката, в която предварител­но са поставени 2 cm3 стерилна питейна вода; в хранителния обект при спазване на правилата на асептиката тампоните, навлажнени в стерилна вода се изцеждат внимателно върху вътрешната повърх­ност на стената на епруветката, след което с тях внимателно се обтрива изследваната повърхност:

2.1.1. за изследване на предмети с голяма по­върхност се прилагат шаблон-квадрати (с размери 5/5 см или 25 см2), които са изработени от неръж­даема ламарина и предварително стерилизирани в лабораторията; налагат се последователно върху 4 места от изследваната повърхност с цел да бъдат обхванати общо 100 cm2, като ограничените от тях площи се обтриват с един и същи стерилен там­пон; след това тампонът се връща в епруветката и взетата проба се транспортира до лабораторията;

2.1.2. при вземане на проби от предмети с мал­ка или нестерилна повърхност (лъжици, черпаци, вътрешна повърхност на измити чинии, вътрешна повърхност на измити чаши и 2 cm от външната под ръба на чашата, други предмети и дребен инвентар, също ръце на персонала и елементи на работното облекло) със стерилния тампон се обтрива цялата изследвана повърхност, след което тампонът се връща в епруветката и взетата проба се транспортира до лабораторията;

2.2. предназначени за качествено определяне наличието на патогенни и условно патогенни микро­организми в производствената среда, се извършва по следния начин: подготвят се стерилни памучни тампони; отделно се приготвят епруветки с течни обогатителни среди, предназначени за изолиране на съответните микроорганизми; в хранителния обект при спазване на правилата на асептиката стерилните тампони се изваждат от пликовете и се навлажняват в епруветката със съответната обогатителна среда; изследваните повърхности внимателно се обтриват с тампона, след което той се връща в епруветката, многократно се промива в средата, изцежда се върху вътрешната повърхност на стената на епруветката и се отстранява; така взетата проба се транспортира до лабораторията.

3. Вземането на стърготини се извършва по следния начин: с предварително стерилизиран нож се изстъргва внимателно изследваната повърхност; с помощта на подходящ инструментариум (шпа­тула, плосък нож и др.) стърготините се събират стерилно в подходящ стерилен лабораторен съд и пробите се транспортират до лабораторията; посяват се в течни обогатителни среди.

Приложение № 5 към чл. 12, ал. 2

Регистър на взривове от хранителни заболявания

№ по ред

Дата на въз­никване на взрива от хра­нително забо­ляване

Насе­лено място

Място

(обект), където е възникнал взри­вът от хранително заболяване

Брой за­болели, от тях деца до 18-годишна възраст

Брой хос­пита­лизи­рани

Брой почи­нали

Лаборатор­но доказан етиологи­чен причи­нител

Доказан фактор за предаване на заболя­ването

Приложение № 6 към чл. 14, ал. 2

Обекти

Брой на взри­вове­те

Брой на за­боле- лите

От тях по­чи­нали

Общ брой на взриво­вете, по­твърдени лаборатор­но

От тях взривове от микробен произход

всич­ко

в това число от:

 

сал­мо­нел­ни

ста­фи­ло­коки

еше­рихия коли

три­хи­нела

дру­ги

неиз­вес­тен

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1. Предприятия за про­изводство на храни

2. Заведения за общест­вено хранене, от тях

2.1. Столове

2.2. Хранителни блокове в детски и учебно-възпи­тателни заведения

2.3. Други

3. Обекти за търговия с храни

4. Домакинства

5. Други

ВСИЧКО

Брой на взривовете вследствие употребата на:

1. Риба и рибни продукти

2. Мляко и млечни произведения

3. Месо и месни произведения

4. Сладкарски изделия

5. Яйца и яйчни продукти

6. Консерви

7. Други хранителни продукти

8. Неизяснени


















 

 

Още по темата:
  • НАРЕДБА № 28 от 9.12.2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти
  • Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични
  • НАРЕДБА № 4 от 4.03.2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти
  • НАРЕДБА № 36 ОТ 6 АВГУСТ 2010 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "ОЧНИ БОЛЕСТИ"
3.2/5 6 оценки

Коментари към НАРЕДБА № 9 от 17 ноември 2011 г. за реда за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на епидемиологичното проучване

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте НАРЕДБА № 9 от 17 ноември 2011 г.  за реда за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на епидемиологичното проучване
    www.framar.bg 
    на 10 May 2025 в 05:21
    Коментирайте "НАРЕДБА № 9 от 17 ноември 2011 г. за реда за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на епидемиологичното проучване"

Свързани статии

  • Жените на средна възраст също са застрашени от хранително разстройство
  • Истински истории: Най-анорексичната жена в света мечтаеше да бъде майка
  • Новата наредба за специализация в медицината – начало на промените в полза на младите лекари
  • Психично разстройство, свързано с избягване или ограничаване приема на храна
  • Наредбата за здравните изисквания към обществените перални е публикувана за обществено обсъждане
  • Прекъсване на отпуск за отглеждане на дете
  • Променят наредбата за реда за регистриране и съобщаване на заразните болести
  • Психологът Даниела Червенакова за мълчаливото страдание на хората с хранително разстройство
  • Същност и особености на безконтролното преяждане (хиперфагия)
  • Какво представлява синдромът на нощното хранене и как той влияе на психиката ни
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Изтръпване на ръка, пръсти след вземане на кръв

преди 506 дни, 13 часа и 59 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 1541 дни, 16 часа и 46 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Международен форум "Заедно срещу сколиозата" - 7 юни, 2025 година - София

преди 11 дни, 15 часа и 44 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 20 дни, 7 часа и 57 мин.

Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC) 2025 година - "The art of medicine: The sparkle of life”

преди 30 дни, 18 часа и 30 мин.

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 35 дни, 14 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ГРАНДЕ МАСКАРА ЧЕРНА СПИРАЛА ЗА МИГЛИ 11.5 г

ДЕРМАКОД ФЛУИД С ДИНАЛИФТ 7% 50 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМЕН ЕНЗИМ С ЦВЕТНИ КИСЕЛИНИ 10 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМ С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 1.5 % 10 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМ СЪС САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА 10 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

РОДОЖИЛ таблетки * 20 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 май 2025г. в 18:04:29

ЕСЦИТИЛ таблетки 10 мг * 28 ЕГИС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 май 2025г. в 18:01:29

РОДОЖИЛ таблетки * 20 САНОФИ

Коментар на: Яни от 09 май 2025г. в 17:42:32

БЕТЪР МИ БЛЕНД 250 г

Коментар на: Velina от 09 май 2025г. в 17:22:35

ЕСЦИТИЛ таблетки 10 мг * 28 ЕГИС

Коментар на: Красимира от 09 май 2025г. в 17:03:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival