Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Справочник Нормативни актове НАРЕДБА № 23 от 19 юли 2005г. за физиологичните норми за хранене на населението

НАРЕДБА № 23 от 19 юли 2005г. за физиологичните норми за хранене на населението

Наредби

от 25 март 2010г., обновено на 05 юни 2024г.
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Наредба № 23 от 19 юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението

 Раздел І

Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят физиологичните норми за хранене на населението.

(2) Прилагането на физиологичните норми за хранене има за цел удовлетворяване на физиологичните потребности, постигане на нормален растеж и развитие и създаване на предпоставки за дълготрайно добро здраве на населението.

Чл. 2. Физиологичните норми за хранене се използват при:

1. определяне на националната политика за хранене на населението;

2. оценка на индивидуалния хранителен прием и на хранителния прием на групи от населението;

3. разработване на препоръки за здравословно хранене на индивиди и групи от населението;

4. планиране и контрол на организираното хранене на групи от населението.

Чл. 3. Физиологичните норми за хранене на населението включват препоръчителни стойности за хранителен прием и препоръчителни интервали за хранителен прием.

 Раздел ІІ

Препоръчителни стойности за хранителен прием

Чл. 4. Препоръчителните стойности за хранителен прием включват:

1. средни енергийни потребности;

2. препоръчителен хранителен прием на пълноценен белтък, въглехидрати, витамини и минерални вещества;

3. адекватен хранителен прием на пълноценен белтък, общи мазнини, въглехидрати, витамини и минерални вещества, когато не е установен препоръчителен хранителен прием;

4. адекватен хранителен прием на електролити и вода;

5. горни граници за нерисков хранителен прием на витамини, минерални вещества и електролити.

Чл. 5. (1) Средните енергийни потребности на кърмачета, деца и юноши, диференцирани по възраст, пол, ръст, телесна маса и ниво на физическа активност, са посочени в Приложение № 1.

(2) Средните енергийни потребности на възрастното население, диференцирани по възраст, пол, ниво на физическа активност и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в Приложение № 2.

(3) Средните енергийни потребности по предходната алинея се отнасят за индивиди с нормална телесна маса, оценена на база индекс на телесна маса (ИТМ).

Чл. 6. Препоръчителният хранителен прием и адекватният хранителен прием на пълноценен белтък, диференцирани по възраст, пол, телесна маса и физиологични състояния (бременност и кърмене), са  посочени в Приложение № 3.

Чл. 7. (1) Препоръчителен хранителен прием и адекватен хранителен прием на мазнини и въглехидрати се определят за някои групи от населението и се диференцират по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене).

(2) Адекватният хранителен прием на общи мазнини при кърмачета на възраст от 0 до 6 месеца е 31 г/ден, а за тези на възраст от 6 до 12 месеца е 30 г/ден.

(3) Адекватният хранителен прием на въглехидрати при кърмачета на възраст от 0 до 6 месеца е 60 г/ден, а за тези на възраст от 6 до 12 месеца е 95 г/ден.

(4) Минималният препоръчителен хранителен прием на въглехидрати за деца над 1-годишна възраст, юноши и възрастно население е 130 г/ден.

(5) Минималният препоръчителен хранителен прием на въглехидрати за бременни жени е 175 г/ден, а за кърмещи жени - 210 г/ден.

Чл. 8. Препоръчителният хранителен прием и адекватният хранителен прием на мастноразтворими витамини, диференцирани по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене), са  посочени в Приложение № 4.

Чл. 9. Препоръчителният хранителен прием и адекватният хранителен прием на водноразтворими витамини, диференцирани по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене), са  посочени в Приложение № 5.

Чл. 10. Препоръчителният хранителен прием и адекватният хранителен прием на минерални вещества, диференцирани по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в Приложение № 6.

Чл. 11. (1) Адекватният хранителен прием на електролити и вода и горните граници за нерисков прием на натрий, диференцирани по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в Приложение № 7.

(2) Определените стойности за адекватен прием на вода се отнасят за общото количество вода от всички източници (питейна вода, напитки, храни), като водното съдържание на храните представлява около 20% от тоталното количество приета вода.

(3) Определеният в Приложение № 7 адекватен прием на вода се отнася за температури в умерен климатичен пояс.

Чл. 12. (1) Горните граници за нерисков хранителен прием за витамините А, D, Е, С, ниацин, В6 и фолат, диференцирани по възраст и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в Приложение № 8.

(2) Горните граници за нерисков хранителен прием за минералните вещества калций, цинк, мед, йод, селен и флуор, диференцирани по възраст и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в  Приложение № 9.

(3) Горната граница за нерисков хранителен прием на натрий, определена на 2 г/ден, отговаря на 5 г натриев хлорид (готварска сол), като 1 г натриев хлорид съдържа 0,4 г натрий.

 Раздел ІІІ

Препоръчителни интервали за хранителен прием

Чл. 13. Препоръчителните интервали за хранителен прием се определят за общ белтък, мазнини, мастни киселини и въглехидрати, както и холестерол и хранителни влакнини.

Чл. 14. (1) Препоръчителните интервали за хранителен прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини и общи въглехидрати се определят като относителен дял от общата енергийна стойност на храната (Е%) и са посочени в Приложение № 10.

(2) Препоръчителният интервал за хранителен прием на общ белтък се отнася за всички възрастови групи.

(3) Препоръчителните интервали за хранителен прием на общи мазнини и общи въглехидрати се отнасят само за възрастното население над 19-годишна възраст.

Чл. 15. (1) Препоръчителните интервали за хранителен прием на общи мазнини при деца и юноши са:

1. от една до тригодишна възраст - 30-40 Е%;

2. от три до седемгодишна възраст - 25-35 Е%;

3. от седем до деветнадесетгодишна възраст - 25-30 Е%.

(2) Препоръчителните интервали за хранителен прием на общи въглехидрати при деца и юноши са:

1. от една до тригодишна възраст - 45-60 Е%;

2. от три до седемгодишна възраст – 50-65 Е%;

3. от седем до деветнадесетгодишна възраст - 55-65 Е%.

Чл. 16. Препоръчителните интервали за хранителен прием на холестерол и хранителни влакнини са посочени в Приложение № 10.

Допълнителна разпоредба

§1. По смисъла на наредбата:

1. “Средна енергийна потребност” е средна стойност за хранителен енергиен прием на група здрави индивиди, който балансира енергоразхода и поддържа телесна маса, телесен състав и ниво на физическа активност, осигуряващи дълготрайно добро здраве. При деца средните енергийни потребности включват и енергията, необходима за оптимален растеж и развитие. За бременни и кърмещи жени средните енергийните потребности включват и необходимата енергия, свързана с натрупването на нови тъкани или секрецията на мляко, съответстващи на добро здраве.

2. “Препоръчителен хранителен прием” е среднодневно ниво на хранителен прием, което осигурява потребността от определено хранително вещество за почти всички (97,5%) здрави индивиди в отделните групи, разделени по възраст, пол и физиологично състояние (бременност и кърмене). Препоръчителният хранителен прием е равен на средните потребности от хранителни вещества за групата плюс 2 стандартни отклонения.

3. “Адекватен хранителен прием” е препоръчителното среднодневно ниво на хранителен прием, определено на база научни изследвания при групи здрави индивиди, което е оценено като адекватно за всички индивиди от групата – използва се, когато не може да бъде определен препоръчителен хранителен прием.

4. “Горна граница на нерисков хранителен прием” (ГГНХП) е най- високото дневно ниво на хранителен прием, което не се свързва с неблагоприятен здравен ефект при почти всички индивиди в съответната популационна група. Ако приемът е по-висок от ГГНХП, съществува повишен риск от неблагоприятни здравни ефекти.

6. “Пълноценен белтък” е белтъкът от животински произход (яйца, месо, птици, риба, мляко, млечни продукти).

7. “Нормална телесна маса” е тази, при която индексът на телесна маса е в границите от 18,50 до 24,99.

8. “Индекс на телесна маса” е стойността на телесната маса на индивида, изразена в килограми (кг), разделена на ръста, повдигнат на квадрат, изразен в метри (м2).

9. “Препоръчителен интервал за хранителен прием” включва стойностите, които се свързват с намален риск от хронични заболявания при условие на адекватен прием на незаменими аминокиселини, незаменими мастни киселини, витамини и минерални вещества.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание на чл. 34, ал. 2 във връзка с § 1, т. 11, б. “3” от Закона за здравето и отменя Наредба № 16 от 1994 г. на Министерство на здравеопазването за физиологичните норми за хранене на населението (обн., ДВ, бр. 64 от 1994 г.).

§ 3. Контролът по спазване на физиологичните норми за организирано хранене на групи от населението се осъществява от органите на държавния здравен контрол.

 Министър: Сл. Богоев

 Приложение № 1към чл. 5, ал. 1

 Средни енергийни потребности на кърмачета, деца и юноши

 

Възраст

Момчета

Момичета

Ръст (см)

Телесна маса

 (кг)

Средни енергийни потребности* (ккал/ден)

Ръст

(см)

Телесна маса

 (кг)

Средни енергийни потребности

(ккал/ден)

ниска физическа активност

умерена физическа активност**

ниска физическа активност

умерена физическа активност

0 – 6 мес.

58,4

6,0

570

57,5

6,0

570

6-12 мес.

68,9

8,9

723

67,6

8,2

652

1 год.

79,0

11,2

917

77,0

10,4

846

2 год.

92,4

14,1

1175

91,2

14,0

1166

3 год.

101

16

1436

1610

100

16

1299

1441

4 год.

108

18

1506

1695

107

18

1365

1518

5 год.

114

20

1566

1769

115

20

1441

1607

6 год.

120

24

1686

1910

121

22

1496

1672

7 год.

125

25

1705

1938

124

25

1531

1714

8 год.

130

27

1754

2000

130

27

1586

1779

9 год.

136

31

1874

2147

135

30

1647

1850

10 год.

141

34

1954

2243

142

34

1735

1952

11 год.

146

37

2034

2339

148

39

1824

2055

12 год.

155

45

2305

2648

156

44

1934

2181

13 год.

160

50

2445

2811

158

49

1981

2237

14 год.

168

55

2616

3009

160

52

2005

2267

15 год.

171

60

2735

3149

162

54

2018

2285

16 год.

174

64

2825

3256

163

54

1998

2266

17 год.

176

67

2874

3318

163

54

1967

2235

18 год.

176

67

2812

3256

164

55

1958

2229

Възрастови групи

 

 

 

 

 

 

 

 

1 – 3 год.

 

 

1175

 

 

1166

3 – 7 год.

 

 

1566

1769

 

 

1441

1607

7 - 10  год.

 

 

1754

2000

 

 

1586

1779

10 - 14  год.

 

 

2305

2648

 

 

1934

2181

14 – 19 год.

 

 

2825

3256

 

 

1998

2266

 

* Средните енергийни потребности са определени на базата на реалните ръст и телесна маса (стойностите на медианите) от национални проучвания, проведени през 1998 г. и 2004 г. от Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене (преобразуван в Национален център по опазване на общественото здраве, ПМС № 363/29.12.2004 г.) и хигиенно-епидемиологичните инспекции към Министерството на здравеопазването (преобразувани в регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве, ПМС № 351/17.12.2004 г.).

** За осигуряване на добро здраве се препоръчва умерена физическа активност.

 

Приложение № 2 към чл. 5, ал. 2

Средни енергийни потребности на възрастно население

Възраст

(години)

Физическа активност

Средни енергийни потребности*

мъже 

жени 

MДж/ден

ккал/ден** 

MДж/ден 

ккал/ден 

19 – 30

ниска

11,3

2710

8,5

2041

умерена***

12,8

3071

9,7

2313

висока

14,3

3432

10,8

2586

30 – 60

ниска

10,8

2583

8,3

1988

умерена

12,2

2927

9,4

2252

висока

13,7

3272

10,5

2518

60 – 75

ниска

9,1

2181

7,5

1792

умерена

10,3

2472

8,5

2030

75 +

ниска

8,8

2111

7,4

1764

умерена

10,0

2393

8,4

1999

Бременност –

Триместър

 

 

 

І

+ 0,287

+ 68

ІІ

+ 1,1

+ 266

ІІІ

+ 2,1

+ 496

Кърмене

+ 2,8

+ 675

0-6 месеца

6-12 месеца

+ 1,9

+ 460

 

* Средните енергийни потребности за съответното ниво на физическа активност (ниска, умерена, висока) се определят въз основа на средната стойност на основната обмяна за денонощието, умножена по коефициент на увеличение, съответно за:

ниска физическа активност     - 1,5;

умерена физическа активност - 1,7;

висока  физическа активност   - 1,9.

 

** 1000 ккал = 4,184 МДж

*** За осигуряване на добро здраве се препоръчва умерена физическа активност.

 

Приложение № 3

към чл. 6

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на пълноценен белтък

Възраст/Пол

Телесна маса (ТМ)

(кг)

Препоръчителен хранителен прием

Мъжки

Женски

г/кг ТМ /ден

г/ден

мъжки

женски

мъжки

женски

0 - 6 месеца

6.0

6.0

1,52*

1,52*

9,1*

9,1*

6 - 12 месеца

8.9

8.2 

1,5

1,5

13.4

12.3

1 - 3 год.

13.1

12.4

1,1

1,1

14.4

13.6

3 - 7 год.

20

20

0,95

0,95

19

19

7 - 10 год.

27

27

0,95

0,95

26

26

10 - 14 год.

45

44

0,95

0,95

43

42

14 - 19 год.

64

54

0,85

0,85

54

46

19 - 30 год.

74

59

0,8

0,8

59

47

30 - 60 год.

74

59

0,8

0,8

59

47

60 - 75 год.

74

59

0,8

0,8

59

47

75+ год.

70

57

0,8

0,8

56

46

Бременност

(триместър)

 

 

г/кг ТМ/ден + добавка

г/ден

 

 

 

 

 

І

 

 

0,8 + 0 г/ден

47

ІІ

 

 

1,1 + 25 г/ден

90

ІІІ

 

 

1,1 + 25 г/ден

90

Кърмене

 

 

 

 

0 - 6 месеца

 

 

1,1 + 25 г/ден

90

6-12 месеца

 

 

1,1 + 25 г/ден

90

* Адекватен хранителен прием

Приложение № 4към чл. 8

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на мастноразтворими витамини

(среднодневно)

 

Групи

Възраст/

Пол

Витамин А

(мкг РЕа)

Витамин Dб 

(мкг)

Витамин Е

(мг алфа-ТЕ)в

Витамин Кг

(мкг)

Кърмачета

0 - 6 мес. (м,ж)

375*

5*

2.7*

2*

6 - 12 мес. (м,ж)

400*

5*

2.7*

2.5*

Деца и юноши

1 – 3 год. (м,ж)

400

5

6

15

3 – 7 год. (м,ж)

450

5

7

20

7 – 10 год. (м,ж)

500

5

7

30

Момчета

10 – 14 год.

600

5

11

45

14 – 19 год.

800

5

15

65

Момичета

10 – 14 год.

600

5

11

44

14 – 19 год.

700

5

15

54

Възрастни

Мъже

19 – 30 год.

800

5

15

74

30 – 60 год.

800

5

15

74

60 – 75 год.

800

10

15

74

75 год. +

800

15

15

74

Жени

19 – 30 год.

700

5

15

59

30 – 60 год.

700

5

15

59

60 – 75 год.

700

10

15

59

75 + год.

700

15

15

59

Бременни

жени

£ 18 год.

³ 19 год.

750

800

5

5

15

15

59

59

Кърмещи

жени

£ 18 год.

³ 19 год.

1100

1200

5

5

19

19

59

59

 

 

а - РЕ - ретинол еквивалент

1 ретинол еквивалент = 1 мкг ретинол (6 мкг бета-каротен) = 3.33 IU  Витамин А

 

б - Витамин D - представен като холекалциферол

1 мкг холекалциферол = 40 IU  Витамин D

 

в - ТЕ - алфа-токоферол еквивалент

1 алфа-токоферол еквивалент = 1 мг d-алфа-токоферол = 1.49 IU Витамин Е

 

г – Витамин К - представен като филохинон, основната форма на витамин К в храните

 

*Адекватен хранителен прием

Приложение № 5към чл. 9

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на водноразтворими витаминиа(среднодневно)

 

Групи

Възраст /пол

Вит. Сб

(мг)

Тиамин

 

(мг)

Рибо-флавин

(мг) 

Ниацин

 

(мгНЕ)в

Витамин В6

(мг)

Фолат

(мкг ХФЕ)г

Витамин В12

(мкг) 

Кърмачета

0- 6 мес. (м ,ж)

6-12 мес. (м,ж)

25*

30*

0.2*

0.3*

0.3*

0.4*

2*

4*

0.1*

0.3*

65*

80*

0.4*

0.5*

Деца и юноши

1 – 3 год. (м,ж)

3 – 7 год. (м, ж)

7 – 10 год. (м,ж)

Момчета

10 – 14 год.

14 – 19 год.

Момичета

10-14 год.

14 – 19 год.

30

30

35

 

45

75

 

45

65

0.5

0.6

0.9

 

1.2

1.2

 

1.1

1.1

0.5

0.6

0.9

 

1.3

1.3

 

1.0

1.0

6

8

12

 

16

16

 

14

14

0.5

0.6

1.0

 

1.3

1.3

 

1.2

1.2

160

200

300

 

400

400

 

400

400

0.9

1.2

1.8

 

2.4

2.4

 

2.4

2.4

Възрастни

Мъже

19 – 30 год.

30 – 60 год.

60 – 75 год.

75 + год.

Жени

19 – 30 год.

30 – 60 год.

60 – 75 год.

75 + год.

 

80

80

80

80

 

70

70

70

70

 

1.2

1.2

1.2

1.2

 

1.1

1.1

1.1

1.1

 

1.3

1.3

1.3

1.3

 

1.1

1.1

1.1

1.1

 

16

16

16

16

 

14

14

14

14

 

1.3

1.3

1.7

1.7

 

1.3

1.3

1.5

1.5

 

400

400

400

400

 

400

400

400

400

 

2.4

2.4

2.4

2.4

 

2.4

2.4

2.4

2.4

Бременност

 

85

1.4

1.4

18

1.9

600

2.6

Кърмене

 

100

1.5

1.6

17

2.0

500

2.8

 

а- Тиамин (Витамин В1); рибофлавин (Витамин В2); ниацин (Витамин РР); фолат (фолиева киселина).

б- Препоръчителният прием на витамин С при пушачи е по-висок с 35 мг/ден

в- НЕ - ниацин еквивалент

1 ниацин еквивалент = 1 мг ниацин или 60 мг триптофан

г- ХФЕ - хранителен фолат еквивалент

1 ХФЕ = 1 мкг фолат от храната = 0.6 мкг фолат от добавки към храната или обогатени на фолат храни

* Адекватен хранителен прием

Приложение № 6към чл. 10

Препоръчителен и адекватен хранителен прием на минерални вещества (среднодневно)

Групи

Възраст/Пол

Калций

(мг)

Фосфор

(мг)

Магнезий

(мг)

Желязо

(мг)

Цинк

(мг)

Мед

(мкг)

Йод

(мкг)

Селен

(мкг)

Флуор

(мг)

0-6 мес.

6-12 мес.

210*

270*

100*

270*

30*

53*

0.27а*

11

2*

3

200*

220*

110*

130*

10*

10*

0.01*

0.5*

1-3 год.

500*

500

80

7

3

340

90

20

0.7*

3-7 год.

800*

550

120

10

5

440

90

30

1.0*

7-10 год.

1000*

700

160

10

7

500

120

30

1.5*

Мъжки пол

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10-14 год.

1300*

1250

250

11

9

700

130

40

2*

14-19 год.

1300*

1250

370

11

11

890

150

55

3*

19-30 год.

1000*

700

330

8

11

900

150

55

4*

30-60 год.

1000*

700

330

8

11

900

150

55

4*

60-75 год.

1200*

700

330

8

11

900

150

55

4*

>75 год.

1200**

700

330

8

11

900

150

55

4*

Женски пол 

10-14 год.

1300*

1250

250

15

8

700

130

40

2*

14-19 год.

1300*

1250

320

18

9

890

150

55

3*

19-30 год.

1000*

700

280

18

8

900

150

55

3*

30-60 год.

1000*

700

280

18

8

900

150

55

3*

60-75 год.

1200*

700

280

8

8

900

150

55

3*

>75 год.

1200*

700

280

8

8

900

150

55

3*

Бременност

£ 18 год.

³19 год

 

1300*

1000*

 

1250

700

 

360

320

 

27

27

 

12

11

 

1000

1000

 

220

220

 

60

60

 

3*

3*

Кърмене

£ 18 год.

³19 год 

 

1300*

1000*

 

1250

700

 

320

320

 

10

9

 

13

12

 

1300

1300

 

290

290

 

70

70

 

3*

3*

 

а- Недоносените бебета и тези с ниско тегло при раждане (под 2500 г) се нуждаят от допълнителен прием на желязо.

 

*Адекватен хранителен прием

Приложение № 7към чл. 11, ал. 1

Адекватен хранителен прием (АХП) на електролити и вода

и горни граници за нерисков хранителен прием (ГГНХП)

на електролити

 

Групи

Възраст /пол

Натрий

(г/ден) 

Калий

(г/ден)

Вода

(л/ден)

АХП

ГГНХП

АХП

АХП

Кърмачета

0- 6 мес. (м ,ж)

6-1 2 мес. (м,ж)

0.12

0.37

НО*

НО

0.4

0.7

0.7

0.8

Деца и юноши

1 – 3 год. (м,ж)

3 – 7 год. (м, ж)

7 – 10 год. (м,ж)

Момчета

10 – 14 год.

14 – 19 год.

Момичета

10-14 год.

14 – 19 год.

1.0

1.2

1.3

 

1.5

1.5

 

1.5

1.5

1.5

1.9

2.0

 

2.0

2.0

 

2.0

2.0

3.0

3.8

4.0

 

4.5

4.7

 

4.5

4.7

1.3

1.7

2.0

 

2.4

3.3

 

2.1

2.3

Възрастни

Мъже

19 – 30 год.

30 – 60 год.

60 – 75 год.

75 + год.

Жени

19 – 30 год.

30 – 60 год.

60 – 75 год.

75 + год.

 

1.5

1.5

1.3

1.2

 

1.5

1.5

1.3

1.2

 

2.0

2.0

2.0

2.0

 

2.0

2.0

2.0

2.0

 

4.7

4.7

4.7

4.7

 

4.7

4.7

4.7

4.7

 

3.7

3.7

3.7

3.7

 

2.7

2.7

2.7

2.7

Бременни жени

 

1.5

2.0

4.7

3.0

Кърмещи жени

 

1.5

2.0

5.1

3.8

 

* НО - не е определена

Приложение 8 към чл. 12, ал. 1

 Горни граници за нерисков дневен хранителен прием на витамини*

Групи

/Пол

Вит. А

(мкг РЕ)

Вит. D 

(мкг)

Вит. Е

(мг алфа-ТЕ)а 

Вит. С

(мг)

Ниацин (мг)

Вит В6

(мг)

Фолат

(мкг ХФЕ)

Никотинова киселина

(мг) 

Никотинамид

(мг) 

Деца (м,ж)

 

– 3 год.

800

25

100

400

2

150

5

200

3 – 7 год.

1100

25

120

650

3

220

7

300

7 – 10 год.

1500

25

160

800

4

350

10

400

10 – 14 год.

2000

50

220

1200

6

500

15

600

14 – 19 год.

2600

50

260

1800

8

700

20

800

Възрастни (м,ж)

 

³19 год.

3000***

50

300

2000

10

900

25

1000

Бременност

£ 18 год.

³19 год 

 

2600

3000

 

50

50

 

260

300

 

1800

2000

 

НО**

 

НО**

 

25

25

 

800

1000

Кърмене

£ 18 год.

³19 год 

 

2600

3000

 

50

50

 

260

300

 

1800

2000

 

НО**

 

НО**

 

25

25

 

800

1000

                   

 

* От всички източници (натурални хранителни източници, добавки към храната, обогатени на витамини храни)

**НО - не е определена

*** Определената горна граница не се отнася за жени в менопауза, при които се установява риск за фрактури на костите при прием над 1500 мкг РЕ

а - ТЕ - алфа-токоферол еквивалент

1 алфа-токоферол еквивалент = 1 мг d-алфа-токоферол = 1.49 IU Витамин Е

Приложение 9 към чл. 12, ал. 2

Горни граници за нерисков дневен хранителен прием на минерални вещества*

 

Групи/

Възраст

Калций

(мг)

Цинк

(мг) 

Мед

(мкг)

Йод

(мкг)

Селен

(мкг) 

Флуор

(мг)

Деца и юноши

1 – 3 год.

НО**

7

1000

200

60

1.3

3 – 7 год.

НО

10

2000

250

90

2.0

7 – 10 год.

НО

13

3000

300

130

2.2

10 – 14 год.

НО

18

4000

450

200

10

14 – 19 год.

НО

22

4000

500

250

10

Възрастни

³19 год

2500

25

5000

600

300

10

Бременност

£ 18 год.

³19 год 

2500

2500

22

25

4000

5000

500

600

250

300

10

10

Кърмене 

£ 18 год.

³19 год 

2500

2500

22

25

4000

5000

500

600

250

300

10

10

 

* От всички източници (натурални хранителни източници, вода, добавки към храната, обогатени на минерали храни)

**НО - не е определена

Приложение № 10 към чл. 14, ал. 1 и чл. 16

 Препоръчителни интервали за прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, холестерол и хранителни влакнини

 

Хранителни вещества

Препоръчителен интервал

Общ белтък (Е%*)

10 – 15

Общи мазнини (Е%)

  • наситени мастни киселини (Е%)
  • полиненаситени мастни киселини (Е%)

- n-6 полиненаситени мастни киселини (Е%)

- n-3 полиненаситени мастни киселини (Е%)

  • мононенаситени мастни киселини  (Е%)
  • транс-мастни киселини (Е%)

15 – 30

< 10

6 –10

5 – 8

1 – 2

**

< 1

Общи въглехидрати (Е%)

  • добавена захар (Е%) 

55 – 75

< 10

Холестерол (мг/ден) 

< 300

Хранителни влакнини

  • ненишестени полизахариди (г/ден)

 общи влакнини (г/ден)

 

> 20

> 25

*Е % - относителен дял от общата енергийна стойност на храната

** Изчислява се разликата (E%): общи мазнини – (наситени мастни киселини + полиненаситени мастни киселини + транс-мастни киселини)

Още по темата:
  • НАРЕДБА за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2003 г. за норми за допустими емисии (концентрации в отпадъчни газове) на серен диоксид, азотни оксиди и общ прах, изпускани в атмосферния въздух от големи горивни инсталации (ДВ, бр. 93 от 2003 г.)
  • НАРЕДБА № 12 от 4 април 2007 г. за реда за установяване и удостоверяване на обстоятелствата, при които може да се извърши вземане на органи, тъкани и клетки от починало лице
  • КОНВЕНЦИЯ за правата на хората с увреждания (Ратифицирана със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 26 януари 2012 г. – ДВ,бр. 12 от 2012 г. В сила за Република България от 21 април 2012 г.)
  • НАРЕДБА № 2 от 23.01.2015 г. за максимално допустимите количества на остатъци от пестициди във или върху храни
3.7/5 7 оценки

Свързани продукти

ИНСПЕКЦИЯТА - ДЖОШ МАЛЕРМАН - СИЕЛА
17.90лв.

ИНСПЕКЦИЯТА - ДЖОШ МАЛЕРМАН - СИЕЛА

СТАНЦИЯ ЗА ПРОМИВАНЕ ОЧИ * 1
65.90лв.

СТАНЦИЯ ЗА ПРОМИВАНЕ ОЧИ * 1

НАЗО ЛИБЕРО ФИЗИОЛОГИЧЕН РАЗТВОР 7% + НА дози 5 мл * 10
31.50лв.

НАЗО ЛИБЕРО ФИЗИОЛОГИЧЕН РАЗТВОР 7% + НА дози 5 мл * 10

РЕСПИСЪН 3% хипертоничен физиологичен разтвор 4 мл * 24
31.00лв.

РЕСПИСЪН 3% хипертоничен физиологичен разтвор 4 мл * 24

ФИЗИОДОУЗ дози 5 мл * 30
21.00лв.

ФИЗИОДОУЗ дози 5 мл * 30

ЧИКО ФИЗИОЛОГИЧЕН АСПИРАТОР ЗА НОС
20.40лв.

ЧИКО ФИЗИОЛОГИЧЕН АСПИРАТОР ЗА НОС

Коментари към НАРЕДБА № 23 от 19 юли 2005г. за физиологичните норми за хранене на населението

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте НАРЕДБА № 23 от 19 юли 2005г. за физиологичните норми за хранене на населението
    www.framar.bg 
    на 10 May 2025 в 04:08
    Коментирайте "НАРЕДБА № 23 от 19 юли 2005г. за физиологичните норми за хранене на населението"

Свързани статии

  • Регулация на слюноотделянето
  • Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
  • 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
  • Бял бор
  • Избягване на киселинни храни
  • Секреция на стомашен сок
  • Физиология на бъбреците
  • Солеви разтвори
  • Методи за лечение на анорексия
  • Хранене през тръба
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

преди 2290 дни, 17 часа и 12 мин.

Лечебно хранене и диети - мнения и въпроси

преди 2298 дни, 9 часа и 14 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Международен форум "Заедно срещу сколиозата" - 7 юни, 2025 година - София

преди 11 дни, 14 часа и 31 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 20 дни, 6 часа и 43 мин.

Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC) 2025 година - "The art of medicine: The sparkle of life”

преди 30 дни, 17 часа и 17 мин.

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 35 дни, 13 часа и 39 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ГРАНДЕ МАСКАРА ЧЕРНА СПИРАЛА ЗА МИГЛИ 11.5 г

ДЕРМАКОД ФЛУИД С ДИНАЛИФТ 7% 50 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМЕН ЕНЗИМ С ЦВЕТНИ КИСЕЛИНИ 10 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМ С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 1.5 % 10 мл

ДЕРМАКОД СЕРУМ СЪС САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА 10 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

РОДОЖИЛ таблетки * 20 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 май 2025г. в 18:04:29

ЕСЦИТИЛ таблетки 10 мг * 28 ЕГИС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 май 2025г. в 18:01:29

РОДОЖИЛ таблетки * 20 САНОФИ

Коментар на: Яни от 09 май 2025г. в 17:42:32

БЕТЪР МИ БЛЕНД 250 г

Коментар на: Velina от 09 май 2025г. в 17:22:35

ЕСЦИТИЛ таблетки 10 мг * 28 ЕГИС

Коментар на: Красимира от 09 май 2025г. в 17:03:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival