НАРЕДБА за предоставянето на информация на потребителите за храните
Наредби
НАРЕДБА за предоставянето на информация на потребителите за храните
Приета с ПМС № 97 от 19.03.2021 г., обн., ДВ, бр. 25 от 26.03.2021 г., в сила от 10.04.2021 г.
Чл. 1. С наредбата се определят:
1. изискванията към означенията или маркировките, идентифициращи партидата, към която принадлежи дадена храна;
2. национални мерки за предоставянето на информация за храните на потребителите съгласно чл. 44 на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за предоставянето на информация за храните на потребителите, за изменение на регламенти (ЕО) № 1924/2006 и (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 87/250/ЕИО на Комисията, Директива 90/496/ЕИО на Съвета, Директива 1999/10/ЕО на Комисията, Директива 2000/13/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, директиви 2002/67/ЕО и 2008/5/ЕО на Комисията и на Регламент (ЕО) № 608/2004 на Комисията (ОВ, L 304 от 22.11.2011 г.) (Регламент (ЕС) № 1169/2011).
Чл. 2. Предоставянето на информация на потребителите за храните се извършва от лицата по чл. 8 от Регламент (ЕС) № 1169/2011 в съответствие с изискванията на същия регламент, както и тези, предвидени в специални разпоредби на приложимото право на Европейския съюз за определени храни, Закона за храните и на подзаконовите нормативни актове по прилагането му.
Чл. 3. При етикетирането на храните освен данните по чл. 9 от Регламент (ЕС) № 1169/2011 задължително се посочва маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната.
Чл. 4. (1) Партидата на дадена храна се определя във всеки отделен случай от производителя или от лицето, което опакова храната, или от първия търговец, установен в рамките на Европейския съюз. Маркировката по чл. 3 се определя и обозначава съгласно задължението на тези лица.
(2) Маркировката по чл. 3 на храната се предхожда от изписването на латинската буква "L" освен в случаите, когато тя е ясно различима от другите означения на етикета.
(3) Когато храната е предварително опакована, маркировката по чл. 3 и където е приложимо, буквата "L" се поставят върху предварителната опаковка или върху прикрепен към нея етикет.
(4) Когато храната не е предварително опакована, маркировката по чл. 3 и където е приложимо, буквата "L" се поставят върху опаковката или контейнера или ако това не е възможно – в съответните търговски документи.
(5) При групови опаковки, които съдържат индивидуални порции сладолед, маркировката по чл. 3 се поставя на груповите опаковки.
(6) Маркировката по чл. 3 и буквата "L" трябва да са нанесени по такъв начин, че да са лесно видими, ясно четливи и неизтриваеми.
(7) Не се изисква обозначаване на партидата на храната:
1. при селскостопански продукти, които след напускане на стопанството:
а) се продават или доставят в пунктове за временно складиране, обработка или опаковане;
б) подлежат на транспортиране до предприятия за производство на храни;
в) подлежат на незабавна преработка в производствено предприятие;
2. при предлагане за продажба на краен потребител без предварително опаковане или когато храните се опаковат по искане на потребителя или са предварително опаковани за незабавна продажба;
3. върху опаковки или контейнери, чиято най-голяма страна е с площ до 10 cm2;
4. върху индивидуални порции сладолед.
(8) Когато на етикета е поставен срокът на минимална трайност или обозначението "ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДИ", последвано от конкретна дата, не се изисква поставяне на маркировката по чл. 3, при условие че датата съдържа поне некодирано означение на деня и месеца в този ред.
Чл. 5. (В сила от 11.07.2021 г. - ДВ, бр. 25 от 2021 г.) (1) При предлагане за продажба на храни на краен потребител или на заведение за обществено хранене без предварително опаковане или когато храните са опаковани в търговските помещения по искане на потребителя или са предварително опаковани за директна продажба, освен информацията по чл. 9, параграф 1, буква "в", се предоставя и информацията по чл. 9, параграф 1, букви "а", "е" и "з" от Регламент (ЕС) № 1169/2011.
(2) В случаите по ал. 1, когато е приложимо, се предоставя и допълнителна информация за конкретни видове или категории храни съгласно чл. 10, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1169/2011.
Чл. 6. (В сила от 11.07.2021 г. - ДВ, бр. 25 от 2021 г.) Информацията по чл. 5 се предоставя на български език, при спазване изискванията на чл. 13, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1169/2011:
1. в близост до храната – на мястото на предлагането й в обекти за търговия на дребно с храни;
2. при получаване на храната – за храни, предварително опаковани за директна продажба в помещенията на обекти за търговия на дребно, и за храни, доставяни от заведения за обществено хранене до краен потребител;
3. при поискване на клиента – за храни, които се консумират в заведения за обществено хранене.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. (1) По смисъла на наредбата "партида" е група единици за продажба от дадена храна, създадени, произведени или опаковани при практически едни и същи условия.
(2) За целите на наредбата се прилагат и определенията от Регламент (ЕС) № 1169/2011.
§ 2. С наредбата се въвеждат разпоредбите на Директива 2011/91/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 г. относно означенията или маркировките, идентифициращи партидата, към която принадлежи дадена храна (ОВ, L 334 от 16.12.2011 г.).
§ 3. С наредбата се осигурява прилагането на Регламент (ЕС) № 1169/2011.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 4. Наредбата е нотифицирана по реда на Директива (ЕС) 2015/1535 на Европейския парламент и на Съвета от 9 септември 2015 г., установяваща процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество (ОВ, L 241 от 17.9.2015 г.).
§ 5. Разпоредбите на чл. 5 и 6 влизат в сила в срок 3 месеца от влизането в сила на наредбата.
§ 6. Наредбата се приема на основание чл. 19 от Закона за храните.
- НАРЕДБА № 3 от 4.06.2007 г. за специфичните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни
- НАРЕДБА № 2 от 7.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни
- НАРЕДБА № 2 от 23.01.2015 г. за максимално допустимите количества на остатъци от пестициди във или върху храни
- НАРЕДБА № 2 от 23.01.2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни
Свързани продукти
ФАБЕР КАСТЕЛ МАРКЕР PITT ARTIST HAND LETTERING КОМПЛЕКТ 1005200285
ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 2000 гр.
ЗОЯ БИО КАКАОВИ ЗЪРНА 100 г
БИОХЕРБА БРАШНО ОТ КОПРИВА 100 г
БИОХЕРБА КАНЕЛА ЦЕЙЛОНСКА прах 35 г
Файлове за сваляне към НОРМАТИВНИЯТ АКТ
Свързани статии
- Научете какво означава символите върху етикетите на дрехите ни
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Секреция на стомашен сок
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
Коментари към НАРЕДБА за предоставянето на информация на потребителите за храните