Начало Справочник Здравни институции и организации Национално сдружение за борба с хепатита Хепасист

Национално сдружение за борба с хепатита Хепасист

Пациентски организации

Национално сдружение за борба с хепатита Хепасист - изображение

Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" е неправителствена, пациентска организация. Целта на създаването ѝ е подпомагането на засегнатите от хепатит пациенти, както и защитата на обществените интереси в борбата с хепатита.

 

Основните цели на сдружението са:

1. Защита на пациентските права.

2. Осигуряване на подкрепа за правилно и адекватно лечение на хепатит и гарантиране на помощ при получаването на достъп на членове на сдружението до специалисти и специализирани лечебни заведения.

3. Представлява членовете на сдружението пред институции и отстоява правата им.

4. Организира дискусии, пресконференции, образователни програми с голяма масовост за всички заинтересовани хора или институции.

5. Набиране и предоставяне на информационни материали относно хепатита и заболелите от него.

6. Произвеждане, печатане и разпространяване на рекламни и информационни материали за противодействие срещу заболяването.

7. Привличане, обучаване и назначаване на доброволци, нужни за изпълнението на целите на сдружението.

8. Организиране на благотворителни акции за набиране на средства за нуждаещите се членове.

Сдружението провежда акции по приобщаване в обществото на всички, заболели от хепатит хора, боледували или боледуващи от хепатит, семействата и всички заинтересовани хора. Участва в правителствени и неправителствени организации в различни области, със сходни на сдружението цели.

 

Хепасист осъществява следните програми:

1. Програма по осигуряването на достъп на и изчерпателна информация относно заболяването. Тя включва изграждане на следните информационни канали:

- Интернет сайт на Хепасит – www.hepasist.org.

- Информационен бюлетин, който може да бъде открит безплатно по пощата.

- Гореща телефонна линия 0700 10 515, на която всеки ще може да бъде консултиран за протичането на заболяването, лечението, въпроси, обвързани с функциониране на здравната система в България, клиничните пътеки и други.

2. Програма за набиране на регионални сътрудници в "Хепасист".

- Тя консултира всички пациенти според регионите и методите за лечение и ги подпомага при евентуални трудности и проблеми.

3. Съществува програма за съвместните акции с центровете по кръводаряване в България.

- Практика при установяването заболели от хепатитен вирус при даряването на кръв е болните да не се уведомяват за това. Заразена кръв следва да бъде изхвърлена, а кръводарителите не разбират за здравословния си статус. В ход е подготовка на съвместна кампания между "Хепасист" и всички центрове по кръводаряване, в която дарителите се уведомяват за наличие на заболявания, предавани по кръвен път. Целта на Сдружението е да реализира промени на законовите процедури.

 

Адрес: гр. София, ул. "Любен Каравелов" № 3, ет. 3
Телефон: 02 958 9519
Факс: 02 958 2003
E-mail: office@hepasist.com
Сайт: www.hepasist.org

5.0, 2 гласа

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Социални грижиНовиниНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлИсторияЗдравни проблемиАлтернативна медицинаСнимкиНаучни публикацииДиетиЛюбопитноЗдравни съветиМедицински изследванияХранене при...Клинични пътекиБотаникаЛеченияСпорт и туризъмСпортПсихологияИнтервютаСпециалистиНаправления в медицинатаАнкети