Начало Справочник Здравни институции и организации Национално сдружение на общопрактикуващите лекари

Национално сдружение на общопрактикуващите лекари

Асоциации

Национално сдружение на общопрактикуващите лекари - изображение

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) е учредено на 17-ти декември 2000 г. в град Хисар. Това е единственото легитимно сдружение, представляващо интересите на общопрактикуващите лекари в национален мащаб. НСОПЛБ е регистрирано в рамките на БЛС на тясно професионален принцип и е пълноправен член и съучредител на Асоциацията на лекарите по Обща / Семейна медицина от Югоизточна Европа. Сдружението има представителни местни структури в 28 области на територията на България. В него членуват доброволно над три хиляди общопрактикуващи лекари. Смята се, че това е най-добре подготвената и организирана структура на лекари в България.

 • Основна цел на сдружението е защита на правата, социалните и икономическите интереси на общопрактикуващите лекари, издигане престижа на професията и предоставянето на по-добри услуги на пациентите.
 • Налице е добре работеща структура за приемане на предложенията, проблемите и идеите, които постъпват от колегите - от хоризонталните регионални нива и тяхното придвижване по вертикала. За по-бързо взаимодействие е въведено електронно обвързване на членовете на УС и НС, автоматизирана мейлинг-листа и групови мобилни телефони.
 • Така изградената и действаща структура осигурява бързо и точно взаимодействие между отделните нива и много кратко време от появата на идеята до нейното утвърждаване в конкретно решение.
 • В настоящия момент НСОПЛБ е добре позиционирано и има голяма членска маса над 3000 души, което му позволява да участва все по-активно в процесите на взимане на решения на национално ниво. Периода на изграждане на организацията и нейното утвърждаване като представител на съсловието вече е преминал. Пред организацията сега има нови проблеми аз решаване с цел утвърждаване на нейната устойчивост и капацитет да предоставя и защитава граждански и съсловни позиции.
 • Регионалните представители са членове на сдружението, съвместяващи основните си дейности с работа по дейностите на организацията. Съществуващата мрежа от регионални представителства все още няма необходимия капацитет и умения да извършва подобна дейност с регионалните представителства на институциите, като по този начин да осигури издигането на инициативи от долу нагоре.
 • Сдружението има активно развити връзки с обществеността, работи по популяризиране на същността на услугите, които се предлагат от професията, осъществява контакти с институциите, които имат отношение към здравеопазването като изисква да се разработват, прилагат и развиват политики и практики в интерес на пациентите и лекарите, при спазване на добри практики и норми на световни стандарти.
 • Като част от своята дейност, Сдружението изгражда лоби в академичните и политическите кръгове за влияние пряко върху професионалните и икономически интереси на съсловието. Целта е да се осигури максимално участие на сдружението при изготвянето на Националния рамков договор, програмни и нормативни документи в диалог с централната и местната администрация.

 

Цели:

 • Утвърждаване на уважение за специалността обща медицина в академичните кръгове.
 • Спомага общата медицина да стане по-атрактивна, като професионална кариера.
 • Обединение на академизма с практиката.
 • Осигуряване на разбиране и подкрепа в българската и международна общественост.


Централен офис на НСОПЛБ: гр. София, бул. "Н. Й. Вапцаров" № 17-21, ет. 2, ап. 5
Телефон: 02 868 2894
E-mail: nsoplb@gmail.com
сайт: www.nsoplb.com

4.5, 4 гласа

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Нормативни актовеСпециалистиИсторияСпортЛайфстайлНовиниСоциални грижиЛюбопитноЛичностиТестовеЗдравни съветиГеографияЗаведенияКлинични пътекиАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаОбразованиеСнимкиПроизводителиОткритияБотаникаЛеченияАнкети