Начало Справочник Здравни институции и организации Българска асоциация Диабет

Българска асоциация Диабет

Пациентски организации

Българска асоциация Диабет - изображение

Българска асоциация "Диабет" (БДА) е единствената асоциация с национално представителство на хората с диабет в България. Основана през 1991 год. от български лекари и пациенти, ръководени от проф. Н. Колебинов.

Основна цел:

 • Облекчаване на живота, начините на лечение и превенцията при пациентите с диабет.

За тази цел се изисква от участието на държавата при осигуряването на нужните условия за провеждане на адекватно лечение и система за самоконтролиране на заболяването и профилактика на усложненията от заболяването. Заедно с това се осигурява защита на основните права на диабетноболните благодарение на компетентни държавни и здравни български институции. БАД и нейното ръководство си сътрудничи с всички пациентски организации от Конфедерацията за защита на здравето, българското дружество по ендокринология, с лекарската българска диабетна асоциация, със Сдружението на диабетните сестри в България.

 

Основен приоритет:

 • Обучаване на пациентите, за да имат възможност да поддържат сами доброто сравнително нормално ниво на кръвна захар.

Това от своя страна ще гарантира поддържането на добър начин на живот и ще намали диабетните усложнения.

    

   Кратка история на БАД:

   • След проф. Колебинов, организацията се оглавява от г-н Павлин Симеонов, като под негово ръководство започват да функционират курсове за обучението на диабетно болни.
   • При провеждане на отчетно-изборно събрание за председател на БАД единодушно се избира г-н Никола Варадинов. Той осигурява офис на сдружението в София, а в последствие благодарение на Закона за Защита и Рехабилитация и Социална Интеграция на Инвалидите (ЗЗРСИИ) и държавно субсидиране, организацията официално се превръща в национално-представена. Чрез получените финансови средства се осигуряват информационни материали и безплатна обедна храна за около 100 диабетно болни в София. По това време се създават и нови диабетни дружества в страната. Успешно се развиват дружествата в Бургас, Варна, Плевен.
   • БАД има представители в Националния съвет за интеграцияна на хората с увреждания към Министерски съвет и в Експертния съвет по ендокринология към Министерство на здравеопазването.
   • След Н. Варадинов, за председател на БАД е избран юристът на БАД - г-н Димитър Богданов. За този период, Управителният съвет осъществява медицински и юридически консултации за диабетици, продължава се инициативата с обедното хранене, осигуряват се ваксини срещу грип. През 2007 год. се взима решение да се осигурява храна за всички диабетни дружества в страната. Издава се научно - популярното "Ръководство на диабетика за постигане на условно здраве".
   • През 2010 год., управлението на БАД се поема от д-р Адриан Стоев, който има докторска степен по педагогика. Д-р Стоев създава Дългосрочна стратегия и Програма за дейностите на БАД за периода 2007 – 2015 год. След широко обсъждане те се утвърждават и се приемат от различните дружествата в страната. Д-р Стоев предлага и възстановяването към УС на БАД на разформираваните Комисии по отделните направления в дейността.
   • Създава се интернет страница на БАД, предлагаща информация за диабета и дейностите на Диабетната Асоциация.
   • През 2010 год. стартира абонирането и да раздаването на вестник "Клуб Д", който е надежден помощник и за пациентите с диабет в България .
   • През 2012 год. се създават нови диабетни дружества. Стартират дейности по привличането на млади хора и създаване на младежки структури към БАД.
   • Възстановява се членството в Международната Диабетна Федерация (IDF). БАД получава покана за участие в конгрес на МДФ. Преиздава се "Ръководството на диабетика за постигането на условно здраве".

    

   Адрес: гр. София, ж.к. "Банишора", бул. "Подп. Калитин", бл.  20
   Телефон: 02 931 0779
   E-mail: badiabet@abv.bg
   Сайт: www.badiabet.com

   4.0, 1 глас

   СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

   КОМЕНТАРИ КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА

   СВЪРЗАНИ СТАТИИ

   НовиниЛюбопитноКлинични пътекиИсторияБотаникаЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлДиетиНормативни актовеСнимкиПсихологияСоциални грижиХранене при...ИнтервютаСпециалистиНаправления в медицинатаЗаведенияМедицински изследванияАнкетиХрани и ястияТестовеСпортЗдравни проблемиАлтернативна медицинаПроизводители